Nogomet
0

Talijan Nikola Rizzoli najbolji fudbalski sudija u 2014. godini

Anadolija
Internacionalni institut za fudbalsku historiju i statistiku (IFFHS) Talijana Nicolu Rizzolija proglasio je najboljim sudijom u 2014. godini.

Rizzoli, koji je dijelio pravdu u finala Svjetskog prvenstva u Brazilu u kojem je Njemačka pobijedila Argentinu (1:0), laskavo priznanje osvojio je ispred Engleza Howarda Webba i Nijemca Felixa Brycha.

Rizzoli je od članova žirija, sastavljenih od urednika medija i sudijskih eksperata iz 55 država svijeta, ukupno dobio 131 bod, dok je Webb osvojio 78, a Brych 61.

Među TOP 10 sudija prošle godine nema arbitara iz regiona Zapadnog Balkana, od kojih je najbolji Milorad Mažić iz Srbije, učesnik Mundijala. 

Četvrto mjesto u poretku najboljih fudbalskih sudija u 2014. godini pripalo je Holanđaninu Bjornu Kuipersu (45 bodova), a među 10 najuspješnijih su i Uzbekistanac Ravshan Irmatov (37), Portugalac Pedro Proenca (34), Španac Carlos Velasco Carballo (16), Turčin Cuneyt Cakir (13), Meksikanac Marco Antonio Rodriguez Moreno (13), te Argentinac Nestor Fabian Pitana (7).