Govorio za Klix.ba
364

Talentovani Edvin Dević prešao u Sampdoriju: Stasava pred Pirlovim očima, cilj mu je i dres BiH

Razgovarao: Dino Pajo
Dević na potpisu ugovora, ali i upoznavanju s Pirlom (Foto: Instagram)
Dević na potpisu ugovora, ali i upoznavanju s Pirlom (Foto: Instagram)
Mladi nogometaš bosanskohercegovačkog porijekla Edvin Dević (17) novi je član uglednog italijanskog kluba Sampdorije, gdje je stigao iz švedskog Sundsvalla.

Dević, krilni nogometaš rođen 2006. godine, sprema se za novo iskustvo sa Sampdorijom. Slavni italijanski klub doveo ga je iz švedskog GIF Sundsvalla, gdje je prvo došao na probu, a onda i dobio priliku igrati za mladi tim ekipe iz Đenove.

Iako rođen i odrastao u Švedskoj, mladi nogometaš ima pravo, volju i želju nastupati za zemlju odakle dolaze njegovi roditelji. U razgovoru za Klix.ba osvrnuo se na transfer i otkrio kako sve sve dogodilo.

"Već par godina nastupam za GIF Sundsvall u Švedskoj i bio sam član njihove akademije. Nastupao sam za U-16 i U-17 u najjačoj ligi Švedske za taj uzrast. Bio sam standardan igrač, a imali smo zapazene rezultate i igrali smo u seriji koja se zove Allsvenska Norra, sa ekipama poput Djurgardena, AIK-a, Hammarbyja...", rekao je Dević za Klix.ba, a onda objasnio kako je došlo do prelaska u Italiju:

"U julu mjesecu smo imali Gothia kup koji se održavao u Goteborgu. Na tom kupu sam isto bio standardan igrač i imao sam dobre nastupe sa par asistencija. Nakon dobre sezone i tog kupa, pojavilo se interesovanje od Sampdorije i sve je nekako tu počelo. Sampdoria je poslala službeni poziv u moj tadašnji klub GIF Sundsvall da dođem na par dana. U tom periodu sam obavio ljekarske preglede, odigrao jednu utakmicu i odradio par treninga. Istovremeno sam imao priliku da vidim kamp, smještaj, grad i sve ostalo. Sve je išlo dosta brzo i nakon svega su željeli da ostanem", priča nam mladi nogometaš.

Pred ovim 17-godišnjakom je šansa da se kroz Primavera ekipu nametne i dočeka šansu u prvom timu. U Primaveri ekipi Sampdorije je najmlađi nogometaš, a tu igraju igrači do 23 godine.

"Već sam tu nekih 15-20 dana i po ovome do sada viđenom, mogu biti zadovoljan i jako puno novih izazova je ispred mene. To je jedan veliki iskorak u mojoj karijeri. S obzirom na to da sam 2006. godište i da sam napunio 17 godina krajem augusta, a da već treniram sa Primavera ekipom do 23 godine i da sam najmlađi, to će mi donijeti dosta izazova i borbe kojih se ja ne bojim. Ekipa je jako kvalitetna, ali ću se boriti za svoje mjesto. Treninzi su jako zahtjevni i ozbiljni, fokus mora biti 100 posto na sve što se radi", otkriva nam Dević.

Prepun motivacije, Dević ističe da je upoznao Andreu Pirla. Legendarni italijanski nogometaš trener je seniorskog tima Sampdorije i ko zna, možda mu ubrzo pruži priliku i u prvom timu na Luigi Ferraris stadionu.

Dević i legendarni Pirlo
Dević i legendarni Pirlo

"Debitovao sam protiv Nice u Francuskoj, imali smo trening utakmicu i dobio sam čak 25 minuta. Naša ekipa je bila sastavljena od pojedinih igrača iz A tima, tako da mi je to bila velika čast, da budem istovremeno sa njima na terenu. Što se tiče Pirla, naravno da sam ga sreo par puta i razgovarali smo. Prati utakmice i poneke treninge", dodaje mladi nogometaš.

Naravno, neizostavno pitanje bilo je ono koje se tiče reprezentacije BiH. Devićevi roditelji su iz Bosne i Hercegovine, mladi nogometaš perfektno govori bosanski jezik i nada se da će jednog dana biti član Zmajeva. Ipak, iz Nogometnog saveza BiH još ga niko nije kontaktirao u vezi poziva za mlađe uzraste BiH.

"Moji roditelji su iz BiH, a ja sam rođen u Švedskoj. Svake godine dolazimo redovno u BiH i osjećam se super u tom periodu. Što se tiče jezika, pričam jednako dobro kao i da sam rođen dolje zahvaljujući mojim roditeljima. Imam dosta prijtelja i rodbine i radujem se svakom dolasku. Što se tiče reprezentacije, bilo bi mi zadovoljstvo da se neko javi i da dobijem poziv i mislim da je svakom fudbaleru to velika čast. Do sada nisam imao nikakav kontakt sa Nogometnim savezom BiH, ali ćemo vidjeti šta vrijeme nosi", zaključio je mladi nogometaš za Klix.ba.

Pred Edvinom Devićem je period dokazivanja u kojem mu se ukazala šansa da napravi nogometno ime na Čizmi. Trnovit put je pred mladim nogometašem, ali ako je nešto sigurno, nalazi se u najboljim rukama za razvoj nekog mladog igrača.

O njemu je pisala i ugledna nogometna stranica One Football, a kako naša zemlja nema mnogo nogometaša koji se mogu pohvaliti igranjem u Italiji, Nogometni savez BiH bi se mogao okrenuti potrazi za pojačanjima povečvi od najmlađih omladinskih selekcija.

Interesantno, Dević je treći igrač koji je u svega nekoliko mjeseci stigao iz Švedske u Italiju, a da u budućnosti može nastupiti za BiH. Nakon Zinedina Smajlovića (19, Lecce), te Alema Nezirevića (19, Inter), sada im se pridružio i 17-godišnji Edvin Dević.