Nogomet
244

Sušiću sutra ističe ugovor: Popularni Pape ostaje ili će Zmajeve voditi neko drugi?

Piše: D. B.
Safet Sušić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Još uvijek aktuelnom selektoru nogometne reprezentacije BiH, Safetu Sušiću, sutra ističe ugovor. O njegovoj budućnosti se mnogo spekuliše već nekoliko dana. Jedni su za njegov ostanak, dok drugi žele da ode.

Porazom reprezentacije BiH od Nigerije u 2. kolu grupe F na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu intezivirale su se glasine od odlasku Papeta sa kormila našeg državnog tima. Javnost je od tada podijeljena, a još uvijek aktuelni selektor nije bio konkretan kada je riječ o njegovoj budućnosti.

"Bit će mi teško jednog dana napustiti ovu reprezentaciju, jer ipak smo mi napravili nešto što nikad niko prije nije. Ostat će zapisano da je ova generacija, zajedno sa stručnim štabom, prvi put otišla na Svjetsko prvenstvo. Bit će mi vrlo teško, ali jednog dana će doći momenat da se rastanemo. Ipak, nije vrijeme da se o tome priča", rekao je tada Sušić.

Pape želi ostati

U razgovorima za portal Klix.ba je ranije naglašavao da želi ostati selektor reprezentacije.

"Volio bih ostati selektor BiH i poslije Brazila. Normalno je da poslije odlaska na SP sa reprezentacijom želim otići i na Evropsko prvenstvo u Francusku, pa zašto ne i na SP u Rusiju 2018. godine, te da tako napravimo jednu briljantnu seriju", rekao je Sušić sredinom aprila za naš portal.

Prije utakmice sa Egiptom u Innsbrucku se navodno razgovaralo o produženju njegovog ugovora, ali se nakon poraza u tom susretu pažnja usmjerila na nezadovoljstvo navijača zalaganjem pojedinih igrača u našem timu.

Od tada nije bilo razgovora, a nakon utakmice s Nigerijom su se pojavile informacije o njegovom definitivnom odlasku, kako na domaćim, tako i na stranim medijima. Izvori bliski Nogometnom savezu BiH su potvrdili za portal Klix.ba kako "Pape vjerovatno neće produžiti svoj ugovor".

Begović smatra da je Sušić obavio dobar posao

Jedan od najpouzdanijih igrača u našoj reprezentaciji, sjajni golman Asmir Begović, izrazio je želju da Sušić i dalje bude selektor.

"U zadnja dva ciklusa koliko nas Pape vodi uradili smo dobar posao. Slažemo se odlično s njim i sigurno da bismo željeli da ostane trener. Ali, uglavnom ja ne odlučujem nego Savez. Oni će vidjeti šta dalje. Mi imamo dobru generaciju igrača koja može nastaviti dobre igre u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo", kazao je Begović.

Bivši nogometaš FK Sarajevo i reprezentativac Jugoslavije Vahidin Musemić također smatra da Pape treba ostati na kormilu Zmajeva.

"Zaista napravio je mnogo za reprezentaciju, fino je radio, što je mobiliziralo naciju. U slučaju da ne pristane ostati, ili mu se ne produži ugovor, potrebno je izabrati iskusnog trenera", rekao je Musemić dodavši da bi po njemu najbolja zamjena i rješenje bio Vahid Halilhodžić.

Velika imena među potencijalnim kandidatima za novog selektora

Osim Halilhodžića, pojavila su se imena mogućih kandidata za selektora, a spominju se bivši bh. reprezentativac i kapiten Sergej Barbarez, Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić i Dušan Bajević,

Barbarez i Hadžibegić navodno nemaju dovoljnu podršku Saveza, dok Bajević nije želio govoriti sve dok se ne riješi situacija sa Papetom.

Podsjetimo, Sušić je ugovor sa Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine potpisao početkom januara 2010. godine. Tada dvogodišnji ugovor automatski je produžen nakon kvalifikacija za Euro 2012. i važi do sutra.

U 44 utakmice Sušić na klupi reprezentacije zabilježio 22 pobjede, 15 poraza i 7 remija, a da li će i dalje s klupe predvoditi Zmajeve, saznat ćemo uskoro.