Nogomet
34

Sušić krije spisak pred Belgiju: Neće biti nimalo lako

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Selektor bh. reprezentacije Safet Sušić danas je na stadionu Bilino Polje održao konferenciju za novinare povodom kvalifikacione utakmice sa selekcijom Belgije za odlazak na Euro 2016. godine.
Konferencija za medije uoči meča protiv Belgije (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Konferencija za medije uoči meča protiv Belgije (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Nije htio otkriti sastav u utakmici protiv selekcije Belgije, te je kazao kako neće biti lako.

"Što se tiče ekipe, nema razloga da sastav dajem danas da Belgijanci to ne bi unaprijed znali. Mi ćemo pokušati da pobijedimo utakmicu kao što smo pokušali i dali sve od sebe u Velsu, a da li ćemo uspjeti, to je druga stvar. Belgija je bolja ekipa nego Vels, neće biti lako, ali sve ćemo dati od sebe da pobijedimo", kazao je Sušić.

Selektor je mišljenja da ekipi Belgije više odgovara jedan bod, te da je reprezentacija Bosne i Hercegovine ekipa koja često igra napadački kada treba sačuvati rezultat.

Safet Sušić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

"Sigurno je da su imali lakšu utakmicu i isto tako da su oni ekipa kojima više odgovara bod nego nama. Bit će strpljiviji od nas, a mi smo ekipa koja ne čuva neriješen rezultat, kada nije loš. Mi ne ostajemo pozadi da čuvamo rezultat, nego i tada krenemo svi u napad. Mislim da ne treba biti naivan kao što nismo bili ni u Velsu. Ne smije im se ostaviti prostora jer to je izuzetno dobra ekipa i kad napadaju i vrše kontanapad. Bit će veoma teško, ali imali smo i težih utakmica", dodao je Sušić.

Sušić je prokomentarisao i (ne)dolazak bivšeg kapitena Emira Spahića.

"Teško bi bilo očekivati da se on pojavi i sutra igra. Razgovarali smo i bez obzira na ove dvije utakmice, ukoliko sve bude uredu, ja ću ga zvati za naredne utakmice", dodao je Sušić.

Selektor je još dodao kako će biti neuspjeh ukoliko ostvarimo samo jedan bod iz tri kvalifikacione utakmice, te da naša reprezentacija ima realne šanse za da bude među prve dvije ekipe.

"Bit će neuspjeh ako budemo imali jedan bod, a ako budemo imali tri iz ove četiri utakmice imat ćemo realne šanse da budemo među prve dvije ekipe. Kod nas jedino po planu nije poraz od Kipra. Ako se dobro sjećam rekao sam da pobjeda protiv Kipra i tri rezultata neriješeno, protiv Belgije i dvije na strani, da sam zadovoljan time. Jedino što je bilo neplanirano je protiv Kipra i te bodove moramo negdje vraćati, ali ne treba biti naivan i nestrpljiv", izjavio je Sušić.

Sušić je prokomentarisao i utakmicu u Velsu gdje je kazao da je ekipa dala sve da pobijedi.

"Vidjet će se na kraju da li je bod značio, ali znam da su igrači dali sve sa svoje strane da pobijedimo. Bili smo ekipa, nismo bili nimalo naivni, igrali smo kako i njima odgovara, igrali smo otvoreno ali nijednom nismo bili naivni. Gore smo bili prava ekipa, a sad što neki nisu zadovoljni... Edin zna da sam svim igračima čestitao i zaista je to bilo iskreno s moje strane jer dobio sam dosta i poruka od najnormalnijih ljudi i mislim da puno svijeta je bilo zadovoljno onim što se vidjelo u Velsu", dodao je Sušić.

Edin Džeko (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Edin Džeko (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Bh. kapiten Edin Džeko je kazao kako će se protiv Belgije morati nadoknaditi bodovi iz Cardiffa.

"Nismo ni mi zadovoljni, a kao što je selektor rekao, mislim da je jedina negativna stvar taj poraz od Kipra koji nam na kraju može biti i ključni, ali i ne mora, sve zavisi od nas kako ćemo se vratiti u igru. Bod protiv Velsa nije loš, moglo je biti i bolje, zaslužili smo da pobijedimo, ali nije nas išlo da damo gol. Nadam se da će nam se to vratiti protiv Belgije, mada igramo protiv jedne od najboljih evropskih reprezentacija. Ne treba biti naivan, trebali bismo pobijediti, ali i ako se to ne desi, nije strašno", izjavio je Džeko.

Edin je prokomentarisao i igru svog saigrača iz Manchester Cityja Vincenta Kompanya, koji će najvjerovatnije igrati u Zenici.

"Kompany i ja se znamo dosta dobro i mislim da će biti interesantno igrati protiv njega, mada smo i prije kada smo pobijedili Belgiju 2:1 igrali jedan protiv drugog. On je za mene najbolji odbrambeni igrač u engleskoj ligi i jedan od najboljih na svijetu. Ne mogu sada da kažem da li je to prednost ili mana, ali ja ću dati sve od sebe da odradim posao najbolje što mogu", dodao je Džeko.

"U naletu su poslije Svjetskog prvenstva koje su dobro igrali, sigurno je da će doći da pokušaju pobijediti, mada mislim da bi oni bili zadovoljni i jednim bodom", zaključio je kapiten bh. selekcije.

Naša reprezentacija će večeras sa početkom od 17 sati u Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održati i posljednji trening pred kvalifikacionu utakmicu sa Belgijom.