Upoznajte Šejtana sa Koševa
1

Suljić: San mi je igrati za BiH, volio bih probati u Bundesligi

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Asmir Suljić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Asmir Suljić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nakon završetka polusezone u nogometnoj Premijer ligi, u kojoj je, nažalost, najmanje bilo nogometa, odlučili smo pogledati vedriju stranu te priče i predstaviti mladog talentovanog igrača i nadu FK Sarajevo Asmira Suljića.

Suljić je rođen u Srebrenici 11. septembra 1991. godine. Sada je jedan od najmlađih prvotimaca FK Sarajevo i velika je nada ovog kluba. To je dokazao svojim nastupima, kako na domaćoj, tako i na evropskoj sceni. Njegova karakteristična zaigranost i sposobnost driblinga mu je donijela nadimak Šejtan.

Kratko predstavljanje čitateljima Sarajevo-x.com...

Zovem se Asmir Suljić i imam 20 godina. Rođen sam u Srebrenici. Srednju školu sam završio u Sarajevu. Nosim lijepa iskustva iz IV gimnazije na Ilidži. Trenutno igram za FK Sarajevo na poziciji krilnog napadača.

Gdje si počeo svoju nogometnu karijeru?

Karijeru sam počeo u FK Butmir. Tada sam imao 16 godina. U ovom klubu sam postigao dosta pogodaka tokom dvije sezone. To je bilo lijepo iskustvo za mene. Za FK Sarajevo sam debitovao u sezoni 2010/11. Odigrao sam oko 30 utakmica u kojima sam postigao pet golova.

Koja ti pozicija na terenu najviše odgovara?

U Butmiru sam igrao na poziciji centralnog veznog i odlično sam se snalazio. U Sarajevu igram na poziciji krilnog napadača. Ova pozicija mi također odgovara.

Najdraža utakmica u bordo dresu?

Najdraža utakmica u dresu FK Sarajevo mi je susret sa Orebrom u okviru kvalifikacija za Evropsku ligu. Tada smo se plasirali u sljedeće kolo, ali nas je nažalost izbacila Sparta iz Praga.

Jedan si od najmlađih igrača u klubu. Pomažu li ti starije i iskusnije kolege?

Iskusniji igrači su svakako spremni pomoći. Najviše mi pomažu kapiten Sedin Torlak i iskusni Damir Hadžić. To su zaista dva velika nogometaša. Osim njih, i ostali igrači uvijek žele pomoći.

Koliko je podrška vatrenih navijača FK Sarajevo važna za tebe i tvoju igru?

Navijači su sastavni dio ove igre. Puno mi je lakše igrati kada s tribina imamo njihovu podršku.

Protekla polusezona se realno ne može smatrati uspješnom za FK Sarajevo. Treće mjesto na tabeli i ispadanje iz Kupa BiH. Kako to komentarišeš?

Proteklu polusezonu smo otvorili odlično, ali smo posustali. To je vjerovatno rezultat ranijeg početka sezone za nas i igranja teških utakmica u Evropskoj ligi. Mislim da smo zbog toga jesenji dio prvenstva završili na trećem mjestu. Definitivno smo mogli bolje. No, nećemo odustati. Dat ćemo sve od sebe u borbi za titulu. Iz Kupa BiH smo ispali nesretno. Bili smo blizu, ali nismo bili miljenici sreće. Penali su lutrija. Sada nam ostaje da se borimo za titulu. Možda je tako i bolje, boriti se na jednom frontu.

Smatraš li da je tvom klubu potrebno nekoliko kvalitetnih igrača kako bi rezultati u proljetnom dijelu prvenstva bili bolji? Spominju se i odlasci?

O odlascima igrača ne bih želio govoriti. To je posao Uprave kluba i ne bih se miješao. Ukoliko neki igrači odu, definitivno će nam biti potrebna pojačanja kako bismo se spremno upustili u borbu za sami vrh tabele.

Koliko FK Sarajevo može u nastavku prvenstva i eventualno u Evropi ukoliko se osigura pozicija na tabeli koja to garantuje?

Borit ćemo se za titulu prvaka BiH. Cilj je i izboriti mjesto koje vodi u Evropu sljedeće godine. Ukoliko u tome uspijemo, možemo dosta napraviti. Potrebno je i zadržati trenutni igrački kadar uz neka pojačanja. Znamo da Srajevo dosta dobro igra u evropskim takmičenjima.

Zbog incidenata na bh. nogometnim terenima i izvan njih, na snazi je zabrana dolaska gostujućih navijača. Šta misliš o tome?

Odluka o navijačima je takva kakva jeste. Do početka proljetnog dijela prvenstva ima dosta vremena, tako da očekujem da bi moglo doći do promjene. Nadam se tome jer se nogomet igra zbog navijača.

Gdje bi volio igrati u budućnosti?

Volio bih igrati u nekoj jačoj ligi. Bundesliga je dosta primamljiva. Nogometaši sa ovih prostora se tamo odlično snalaze. Naši nogometaši su izuzetno talentovani, a u Bundesligi su bolji uslovi za napredak.

U kojem klubu bi volio završiti karijeru kada dođe vrijeme za to?

Naravno, Sarajevo je klub u kojem ću završiti karijeru. To je klub koji mi je dao šansu.

Nedavno je potvrđena informacija o povratku Alena Škore na Koševo. Hoće li on biti pojačanje za klub?

Alen će definitivno dodatno pojačati našu ekipu. Igrač njegovog kalibra će nam biti od velike koristi. Njegovo veliko iskustvo nam je potrebno.

Kakav je osjećaj igrati gradski derbi sa Željezničarom?

Igrati u derbiju za svoj klub je nešto posebno. Istina, u posljednjoj utakmici sa Željezničarom nismo pokazali puno. Svi smo podbacili, posebno ja, ali ćemo na proljeće pokazati ko smo.

Očekuješ li poziv u reprezentaciju BiH? Šta za tebe znači obući dres državnog tima?

Svakako da očekujem poziv u reprezentaciju. Bio sam na jednom okupljanju i na širem spisku. Nažalost, došlo je do poznatog incidenta u Trebinju. Ja jesam pogriješio, ali treba uzeti u obzir šta se sve događalo tamo. Ipak, mislim da svako zaslužuje drugu šansu. Siguran sam da mogu dosta doprinijeti našoj reprezentaciji i državi. BiH mi je sve. Vrhunac moje karijere će biti kad zaigram u dresu BiH. To mi je san.

Kako poboljšati cjelokupnu situaciju u bh. nogometu?

Potrebno je učiniti mnogo toga. Treba donijeti zakon o sportu, bez toga se ne može. Nakon toga osigurati finansije, urediti stadione, poboljšati uslove za treninge i slično.

Gledao si utakmice baraža. Ponovo nas je izbacio Portugal. Kako to komentarišeš i misliš li da Safet Sušić treba ostati selektor BiH?

Bio sam veoma razočaran nakon ispadanja, ali mislim da smo pravu šansu za odlazak na Euro propustili u utakmici s Francuskom. Ali, šta je, tu je. Imamo odličnu ekipu, tako da vjerujem da ćemo se u narednim kvalifikacijama plasirati na prvo mjesto u grupi i kvalifikovati za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Smatram da Pape treba ostati selektor, jer je ovoj reprezentaciji mnogo pomogao. Pravi potez bi bio produženje njegovog ugovora.

Ko je tvoj uzor u nogometu?

Moj uzor je Luka Modrić. Sviđa mi se kako igra. On je također nastupao u Premijer ligi. Osim njega, kao igrači mi se sviđaju Lionel Messi i Marko Marin.

Imaš li neki poseban ritual prije utakmice?

Neki poseban ritual nemam, osim da na teren zakoračim desnom nogom i proučim nešto. Za kraj, ostavimo nogomet. Imaš li djevojku? Čime se baviš u slobodno vrijeme?

Djevojku nemam (smijeh). U slobodno vrijeme se družim s prijateljima, izađem, a volim i prošetati.