Teror bez kazne
0

VIDEO / Sudijske greške iz kola u kolo

Piše: Edin Isanović
U BiH nažalost sudije kroje tabelu i najtamnija su tačka lige. Previše je djelilaca pravde koji sude za nekoga.

Nogometna bh. liga famozno nazvana Premijer liga već je odavno u živom pijesku. Sistem koji sada imamo promašaj je nad promašajima. No, rasprava o sistemu takmičenja bit će, sudeći prema svemu, nastavak agonije ispraznih razgovora o problemu koji je ovoga trenutka toliko zamršen da se to teško može riješiti.

Infrastruktura je i dalje veliki problem najvažnije sporedne stvari na svijetu u našoj zemlji. Teško je pronaći stadion koji odgovara zahtjevima modernog vremena. Ipak, najveći problem bh. lige je i dalje suđenje. Na suce se galami nakon svakog kola, najčešće i sa potpunim opravdanjem. No, glas vapaja niko nije čuo. Grešaka je bilo napretek, stoga se sudijska organizacija primirila. Pretpostavljamo da će se isto desiti i nakon dvoboja (u posljednjem kolu) u Mostaru i Sarajevu, gdje su gosti imali dosta primjedbi na djelioce pravde. Ono što možemo očekivati jeste da će se primiriti dok se vatra ne ugasi, a potom će suđenje prikazati na najvišem nivou.

U NSBiH nisu učinili ništa da zaštite klubove, naročito na gostovanjima. Licemjerno je da sudije godinama kroje prvenstvenu tabelu, ponekad i na očigled cjelokupne bh. javnosti (kada se utakmica prenosi na TV-u), a za to od delegata budu nagrađeni sa visokim ocjenama. Svjedoci smo da su se ovakve stvari desile mnogo puta. I najveća kazna za "ljude u crnom" izrečena je sa preskakanjem nekoliko utakmica, a onda opet sve po starom. Mnogi relevantni nogometni stručnjaci postavljaju pitanje - Da li se to radi sa namjerom? Da li je na djelu neznanje? Možda je u pitanju nešto treće?

Nužno je dakle da se klubovi ujedine i pronađu rješenje za krizu koja će ih sigurno snaći. Svađe i podmetanja samo će dodatno motivirati i onako mali broj gledalaca da se udalje sa stadiona.

Ipak, moramo spomenuti i dobre nastupe naših klubova u Evropi. Slavija, Široki Brijeg i Sarajevo odlično su prezentirali našu domovinu. I mnogi bi s pravom postavljali pitanje – kako? Pa vjerovatno su imali objektivno suđenje, igrači su imali mnogo veći motiv, a ponekad je i sreća bila na strani bh. klubova. No, pune tribine, sjajna atmosfera rasplinuli su se u naletu realnosti degutantnog stanja klupskog nogometa u BiH. Očekujemo da će kontrolori suđenja temeljito analizirati novonastalu situaciju. Sudije su bez ikakve dvojbe najtamnija tačka lige, previše je djelilaca pravde koji sude za nekoga. Vrijeme je za radikalne promjene.

Sjetimo se samo skandaloznog suđenja od prije nekoliko godina kada su Orašju igrali istoimeni domaćin i Zrinjski. Na kraju je tadašnji trener "plemića" Blaž Slišković svoje igrače povukao sa terena.

Ne možemo zaboraviti niti krvničko udaranje nekadašnjeg golmana Slavije Krstajića jednog od igrača Borca, pa na kraju i ovo posljednje kolo i gol Zrinjskog iz ofsajda. Primjera ima mnogo, ovo su samo neki.

Ovo je ipak Premijer liga BiH!