Nepravde traju godinama
0

VIDEO / Sudije i komisije NSBiH se iživljavaju nad FK Sarajevo

Piše: E. Isanović
Sudijsko "iživljavanje" nad FK Sarajevo nastavljeno je i u ovoj sezoni Premijer lige BiH. Naime, prema procjenama relevantnih nogometnih stručnjaka gol koji je Suljić postigao u 38. minuti utakmice Sarajevo – Široki Brijeg bio je regularan.

No, poništio ga je glavni sudija Robert Zrilić iz Banja Luke. Zanimljivo, to mu nije signalizirao asistent koji je bio mnogo bliži spornom događaju (gdje je navodno Suljić napravio prekršaj nad Ješeom), a što se može vidjeti i na snimku. Ovim potezom Zrilić je direktno oštetio tim sa Koševa, a njegova zakašnjela reakcija dodatno je iziritirala prisutne navijače na najvećem bh. stadionu.

Međutim, i u 7. kolu Prmijer lige kada je bordo tim gostovao u Trebinju izabranicima Jiržija Plišeka pomoćni sudija Senad Ibrišimbegović iz Travnika zbog navodnog ofsajda poništio je dva pogotka, od kojih je jedan, prema tvrdnjama prisutnih, bio regularan. Dakle, FK Sarajevo poništena su tri pogotka u posljednje dvije utakmice. Direktno je to utjecalo na bodovni saldo koševskog premijerligaša. No, bolji poznavaoci prilika reći će kako je ovo samo nastavak sudiijskih nepravdi prema timu sa Koševa.

Nadležne komisije Saveza ili sudije u nekoliko navrata posljednjih godina donosili su odluke koje su bile na štetu tim sa Koševa, čak i u situacijama kada su svi argumenti bili na strani jednog od najvećih bh. timova. Prisjetit ćemo se pojedinih.

"Slučaj Gavarić"

U takmičarskoj sezoni 2009/10 u 16.kolu Premijer lige na Tušnju su igrali Sloboda – Sarajevo (16. kolo). Za tim sa Tušnja nastupao je Stefan Gavarić sa tri žuta kartona (prema propisima nije imao pravo). Nakon što su tadašnji čelnici Sarajeva uputili žalbu Takmičarskoj komisiji, oni su odlučili da ponove utakmicu, jer prema navodima administracija Slobode nije bila upoznata sa suspenzijom. Tuzlanski tim pobijedio je i po drugi put, a nadležna komisija napravila veliki propust donijevši odluku da se utakmica ponovo odigra. Kasnije su svi članovi te komisije smijenjeni.

Zrinjskom priznat gol iz dubokog ofsajda

U prvenstvenoj utakmici koja je odigrana 27. oktobra 2009. godine u Mostaru između Zrinjskog i Sarajeva priznat je pogodak "Plemića" iz dubokog ofsajda. Zamjerke tadašnjeg rukovodstva posebno su se odnosile na pomoćnika Elvira Grabusa iz Travnika. Prema riječima Hajrudina Šumana, tadašnjeg predsjednika FK Sarajevo, Grabus je nekoliko puta svirao nepostojeće ofsajde igračima u bordo dresovima, čime je direktno utjecao na njihovu igru.

Pred njegovim očima je igrač Zrinjskog Žuržinov laktom udario igrača Sarajeva na što je Grabus "zažmirio". Drugi pomoćnik Tihomor Sučić priznao je gol Zrinjskog iz dubokog ofsajda, a trojica sudija nagrađena su prolaznom ocjenom Bekira Ferizovića, kontrolora suđenja i sugrađanina sudije Grabusa.

Nepostojeći jedanaesterac

I 2004. godine na utakmici Zrinjski – Sarajevo sudija Ršum Simić dosudio je nepostojeći jedanaesterac za mostarski tim. Interesantno, u trenutku kada je u šesnastercu Sarajeva pao igrač “Plemića” Simić je gledao u pomoćnika. Bodovi su Zrinjskom trebali za opstanak do kojih su na kraju i došli. Slavili su 2-1, a drugi gol postigao je Luka Modrić.

Navijač udario igrača Sarajeva Mirnela Sadovića u Banjoj Luci – bodovi dodijeljeni Borcu

U takmičarskoj sezoni 2004/2005 na prvenstvenoj utakmici Borac – Sarajevo koja je odigrana u Banjoj Luci jedan navijač domaćih utrčao je u teren i udario tadašnjeg nogometaša bordo tima Mirnela Sadovića. Nakon toga igrači Sarajeva povukli su se u svlačionicu, a delegat je tražio da se isprazni stadion. No, i kada je to učinjeno, iz sasvim logičnih razloga, igrači tima sa Koševa odbili su da nastave utakmicu.

Nadležna komisija NSBiH utakmicu je registrovala službenim rezultatom 3-0 u korist Borca. Zamislite da u nekoj od najjačih evropskih liga navijač udari gostujućeg igrača i da se donese ovakva odluka. Nemoguće!

Nedobijanje licence za nastup na evropskoj sceni

FK Sarajevo osvojilo je Kup BiH 2005. godine. No, u toj sezoni nisu igrali evropske utakmice. Naime, komisija nadležna za licenciranje NSBiH nije dala zeleno svjetlo da klub iz Titove 38/b igra na međunarodnoj sceni. Tražili su se brojni razlozi kako bi se bordo timu, ali i Željezničaru onemogućilo učešće u tadašnjem Kupu UEFA. Upražnjena mjesta popunili su Široki Brijeg i Žepče.

Ovo su samo neke od nepravdi koje su se desile nekadašnjem dvostrukom prvaku bivše Jugoslavije. Kako smo uspjeli saznati, rukovodstvo bordo tima poduzet će određene mjere kako bi skrenuli pažnju javnosti na posljednje događaje. Komitet za normalizaciju čeka mnogo posla. Čini se da nikada više nacionalizma i nereda nije bilo na bh. terenima. Dosad nisu poduzeli konkretne mjere. Čekamo njihov potez! Iživljavanje nad jednim od najvećih bh. timova mora se zaustaviti.