Iznos od 3.000 KM
5

Sudija iz Orašja optužen za uzimanje mita kako bi namjestio utakmicu domaćeg prvenstva

D. P.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo je optužnicu protiv nogometnog sudije Ilije Živkovića iz Orašja zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo "Primanje dara i drugih oblika koristi".

Općinski sud u Čapljini u cijelosti je potvrdio optužnicu za kazneno djelo iz člana 380. st. 1. KZ FBiH.

Optuženi se sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe, kao sudija nogometne utakmice, zahtijevao i primio dar u iznosu od 3.000 KM uoči utakmice Prve lige Federacije BiH u Gabeli.

"Naime, optužnicom se Ilija Živković sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe, delegiran kao glavni sudija, zajedno sa K. B., za suđenje određenih nogometnih utakmica, u tom svojstvu sudije A Liste I lige Federacije BiH, postupio suprotno odredbama članka 4. st.1. toč. 3. Kodeksa o ponašanju članova nogometne organizacije Nogometnog saveza Federacije BiH, tako što je od uprave nogometnog kluba koji se takmiči u prvoj nogometnoj ligi Federacije BiH, zahtijevao i primio dar u vidu novčanog iznosa od 3.000,00 KM, na način da je optuženik dana 13.10.2019. godine trebao suditi utakmicu na nogometnom stadionu u Gabeli, Grad Čapljina, pa je neposredno prije početka utakmice po dogovoru došao u restoran „K.“ u Parku prirode Hutovo Blato, gdje je potom od prikrivenog istražitelja ispred navedenog restorana primio dar u iznosu od 3.000,00 KM, da bi zauzvrat u navedenom svojstvu i načinom suđenja utjecao na ishod rezultata nogometne utakmice u korist nogometnog kluba „G.“ i tako primljeni dar-novac u ukupnom iznosu od 3.000,00 KM prisvojio za sebe", saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Tžilaštvo je u skladu sa zakonom predložilo sudu određivanje sigurnosne mjere optuženiku i to mjeru zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije, na način da se optuženiku zabrani obavljanje svih funkcija i dužnosti u NS BiH, entitetskim i kantonalnim nogometnim savezima, kao i svim takmičenjima koje navedeni savez organizira na nivou BiH.

Također, predloženo je i da se optuženiku oduzme imovinska korist stečena kaznenim djelom u iznosu od 3.000 KM.

Općinski sud u Čapljini zakazao je ročište radi izjašnjenja o krivnji optuženika za dan 30. januar 2024. godine u 11 sati.