Polufinale Evropske lige
0

Sudar Atletica i Valencije, Sporting dočekuje Athletic

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Večeras su na rasporedu prvi polufinalni susreti Evropske lige u kojim se sastaju Atletico i Valencia te Sporting i Athletic.

Atletico - Valencia

Pred večerašni duel u okviru Evropske lige u oba tabora se slažu da će sitni detalji izdvojiti konačnog pobjednika i finalistu nakon dvije odigrane utakmice.

"Konačni pobjednik će biti ekipa koja bude imala više strpljenja i čiji igrači iskoriste čak i najmanje greške svog protivnika", rekao je trener Atletica Diego Simeone.

Slično mišljenje ima i trener Valencije Unai Emery.

"Oni su nam veoma slični u svim aspektima. Ekipe se dobro poznaju, a detalji će odlučiti konačnog pobjednika", smatra Emery.

Prije dva mjeseca su u Primeri ove dvije ekipe odigrale u Madridu bez golova, dok je u prvom ovosezonskom susretu Valencia pobijedila golom Soldada. Šišmiši u domaćem prvenstvu nad Madriđanima imaju sedam bodova prednosti, ali je njihovo samopouzdanje poljuljano nakon teškog poraza (4:0) od Espanyola u prošlom kolu.

Emery smatra da obje ekipe svu svoju snagu pokazuju u Evropskoj ligi. On je rekao da želi ostvariti dobar rezultat u Madridu, a nada se i postizanju pogotka.

Simeone se svakako pribojava napada Valencije, a posebno njenih krilnih igrača.

"Razlika među nama je to što Valencia igra više po krilima, dok je naš napad više centralizovan. Kada budu imali loptu, stvarat će nam probleme, jer imamo malo igrača koji mogu pokrivati njihove krilne igrače, ali kada mi dođemo u posjed lopte, oni će biti u problemima", izjavio je Simeone.

U timu Valencije već dugo nema igrača sredine terena Evera Banege, dok u ekipi gostiju nema suspendovanog Antonija Barragana. Migel je ponovo u ekipi.

Sporting - Athletic

Athletic je impresivnim igrama stigao do polufinala Evropske lige. Mnogi ovu ekipu vide kao favorita u duelu sa Sportingom, ali njihov trener Marcelo Bielsa ništa ne uzima zdravo za gotovo. Trener Sportinga Ricardo Sa Pinto, smatra da njegova ekipa može ostvariti dobar rezultat u prvom meču.

"Kada čitam novine, imam osjećaj kao da je Athletic već u finalu. Ali, svi zaboravljaju da smo mi Sporting, da imamo historiju dugu 106 godina i da smo uspješni u Evropi. Poštujemo naše protivnike, skromni smo, ali se ne bojimo nikoga i borit ćemo se do kraja. Jedini smo portugalski tim u Evropi sada i ponosni smo na to. Dat ćemo sve da produžimo naš san", izjavio je Sa Pinto.

Trener Sportinga je također pohvalio kolegu Bielsu.

"Bielsa je napravio dobar tim koji igra poput Barcelone. Znaju igrati nogomet i grade napade od početka do kraja", kazao je Sa Pinto.

Bielsa je rekao da je polaskan komplimentima i priznao je da njegova ekipa ima velike apetite.

"Ovo je veliki izazov za nas, a sve utakmice su jednako važne. Mi smo nogometni entuzijasti, a utakmice nas ne zabrinjavaju", rekao je Bielsa.

Nastup Ikera Muniana je upitan zbog upale oka, zbog čega nije igrao u proteklom kolu Primere, suspendovan je Javi Martinez, a očekuje se povratak Carlosa Gurpeguija, koji zbog povrede ligamenata nije igrao od oktobra.

Oba susreta počinju u 21:05 sati, a na OBN-u u direktnom prijenosu možete gledati utakmicu između Atletico Madrida i Valencije.