Nogomet
33

Standard je jedan od najuspješnijih belgijskih klubova, sa klupe ih vodi Slavoljub Muslin

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjajnom igrom i pobjedom nad Ferencvarošom od 2:0 u uzvrta 2.pretkola Evropske lige na Koševu Plavi sa Grbavice plasirali su se u narednu rundu. Tamo ih čeka belgijski Standard iz Liježa koji će sa klupe vodi nekadašnji igrač Crvene zvezde - Slavoljub Muslin. On je nedavno imenovan za prvog šefa struke.

Inače, Standard je osvojio naslov prvaka Belgije 10 puta, a posljednji put su dotakli vrh u prvenstvu u sezoni 2008/09.

Nacionalni kup su osvojili šest puta. Posljednji naslov u ovom takmičenju stigao je u vitrine 2011.godine. Također, Liga kup su osvojili jednom, dok su četiri puta bili najbolji u Superkupu.

Inače, klub je osnovan 1898.godine. Najbolje rezultate u na međunarodnoj sceni ostvarili su u sezoni 1961/62. kada su stigli do polufinala Lige prvaka. Ispali su od slavnog Reala iz Madrida. U četvrtfinalu su igrali 1959., 1970., i 1972.godine. Ostvarili su zapažene rezultate i u nekadašnjem Kupu UEFA, Intertoto kupu, dok su u Evropskoj ligi 2010.godine stigli do četvrtfinala.

Nose crvene dresove, a sezonu su okončali na četvrtom mjestu i imali su osam bodova manje od prvoplasiranog Cluba Bruggea.

Sigurno je da izabranike Milomira Odovića očekuju dvije teške utakmice jer se zaista radi o kvalitetnom suparniku koji dolazi iz mnogo jače lige.

Svoje utakmice igraju na stadionu Stade Maurice Dufrasne (ime dobio po nekadašnjem predsjedniku ovog kluba) čiji je kapacitet 30 hiljada gledalaca.

Prva utakmica igra se 30. jula u Belgiji, a uzvrat je 6.augusta u gradu na Miljacki.