Nogomet
302

Stadion u Hrasnici potpuno spreman za Zmajeve

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Teren u Hrasnici na kojem će se nogometni reprezentativci Bosne i Hercegovine pripremati za Svjetsko nogometno prvenstvo u potpunosti je spreman za treninge.

Prošlosedmični video na kojem nogometaši Famosa iz Hrasnice skaču u blato na terenu na kojem će za samo nekoliko dana Zmajevi početi pripreme prije nego se upute u Južnu Ameriku izazvao je veliku buru u bh. javnosti. Odlučili smo se i sami uvjeriti u stanje u kojem se teren nalazi.

Zatekli smo potpuno spreman teren koji se redovno održava, sa pokošenom travom i bez blata. Na njemu igrači lokalnog tima ne treniraju mjesecima kako bi teren bio u najboljem mogućem stanju za izabranike Safeta Sušića. Zbog toga treniraju pored obližnjeg pomoćnog terena, a utakmice igraju na stadionu Radnika iz Hadžića.

"Osim Blaža Sliškovića koji je reprezentaciju vodio na pripreme u Međugorje, na ovom terenu su se pripremale sve generacije A selekcije. Svoje nogometaše ovdje su dovoditi svi selektori, od Fuada Muzurovića, Mehe Kodre, Ćire Blaževića pa do Safeta Sušića", kaže nam Nihad Bandić, uposlenik sportskog kompleksa u Hrasnici.

Dodaje da je ovo trenutno najbolji teren za treninge reprezentacije u BiH, sa najboljom drenažom te da ga kiša ne može uništiti. Potrebno je još instalirati sistem automatskog natopljavanja terena što bi itekako doprinijelo lakšem održavanju.

Osim terena, do okupljanja Zmajeva bit će spremne i prostorije na stadionu Hrasnici koje su u završnoj fazi renoviranja tako da će najbolji bh. nogometaši imati sve potrebne uslove.

U to su se uvjerili i predstavnici Nogometnog saveza BiH koji su došli u inspekciju stadiona.

Nakon okupljanja 15. maja, reprezentativci će početi sa intenzivnim treninzima dan poslije. Za sada je Hrasnica prva opcija i na njemu će se najviše trenirati. Druge dvije opcije su stadionu na Grbavici i Koševu.

Zmajevi će održati ukupno 16 treninga prije nego odlete za Sjedinjene Američke Države gdje će odigrati nekoliko prijateljskih utakmica.

Trenirat će dva puta dnevno, u 10:00 i 17:30 sati poslijepodne.