Nogomet
112

Šta nam je donijela utakmica protiv Velsa?

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH pobijedila je u subotu naveče odabranu selekciju Velsa rezultatom 2:0. Zanimljivo, trijumf protiv izabranika Chrisa Colemana kojima je ovo bio prvi poraz u aktuelnim kvalifikacijama, omogućio je Zmajevima da se domognu trećeg mjestu u grupi.

To je najbolji plasman od početka kvalifikacija. Iako je bh. tim na izvlačenju bio nosilac, loš start je otežao okolnosti u borbi za plasman na Euro. No, pobjeda u posljednjem kolu na Kipru garantira dodatne kvalifikacije.

Borbenost, želja i htijenje koje su demonstrirali izabranici Mehmeda Baždarevića s pravom daju nadu o uspješnom ispunjenju zadatka. Tri boda protiv gostiju iz Velsa osnažili su ambicije. Zmajevi su, koliko god se trudili da to ignorišu, bili pod velikim pritiskom. Šta nam je donijela utakmica protiv Velsa?

Pozitivan rezultat

Osvajanje tri boda protiv do tada neporažene reprezentacije izuzetno su važni na planu samopouzdanja. Treba biti realan i naglasiti kako su Zmajevi imali i dozu sreće.

Četvrti trijumf u ovim kvalifikacijama osigurao je komotniju poziciju pred desetu utakmicu u kvalifikacionom putu. To je potvrda vrijednosti ekipe. Osim što bh. selekcija sama odlučuje o svojoj sudbini, dovela se u situaciju da čak i remijem može ostati na poziciji tri. Dakako, u tom slučaju osluškivali bi ishod meča Belgija – Izrael.

Tehničko-taktičku uvjerljivost

Selektor Baždarević sjajno je pripremio ekipu za dvoboj sa Velsom. Zadnja linija stajala je na 20, prednja na 40-45 metara. Svi igrači bili su maksimalno agresivni. Posebno se obratila pažnja na Balea.

Emir Spahić dobio je žuti karton nakon jedno pametnog starta nad nogometašom Reala. Šef državnog tima ostavio je na poluvremenu bivšeg kapitena Zmajeva u svlačionici zbog bojazni da bi mogao dobiti i drugi karton.

Količina agresije bila je na nivou fanatizma, a posebno pozornost bila je kod prekida kada je i postignut prvi pogodak. Detaljno analizom bh.reprezentativci upoznati su s kretnjama igrača Velsa. U fazi napada, i u slučajevima kada se brane. Bilo je tu još sitnih detalja koji su važni u predstavljanju snage ekipe.

Kontinuitet dobre atmosfere

Prije zeničkog okršaja Baždarević je imao dosta problema sa povrijeđenim igračima. Iako je ekipa bila pod velikim pritiskom, atmosfera je konstantno bila na visokom nivou.

Strpljivo su Zmajevi čekali priliku da postignu pogodak. Uspjeli su u posljednjih 20 minuta da probiju posljednji bedem gostiju i osvoje tri krucijalan boda. Sama klima u i oko državnog tima je na visokom nivou posljednjih mjeseci.

Podnošenje pritiska

Bh.reprezentacija se pred okršaj sa Velsom našla u situaciji "biti ili ne biti“. No, uspješno je odgovorila zadatku. Zmajevi su odigrali na rezultat. Premda, prvo poluvrijeme nije puno obećavalo. Igrati pod pritiskom "moramo pobijediti“ često je znalo donijeti negativan ishod za bh. nacionalni tim nekih ranijih godina.

Međutim, aktuelna generacija pokazala je zrelost. Svakako, učešće na Mundijalu u Brazilu 2014. godine bilo je od izuzetnog značaja da ekipa stekne dodatno iskustvo.

Novog heroja

Posljednjih godina bh. reprezentacija dobivala je svoje heroje koji su potezima znali riješiti utakmice ili su odnosom prema dresu oduševili navijače. Izuzimajući starije igrače Džeku, Ibiševića, Spahića...koji su tu duži vremenski period.

Tako je nakon meča u Slovačkoj (kvalifikacije za SP) heroj postao Izet Hajrović. Sjajnim pogotkom donio je Zmajevima pobjedu. Muhamed Bešić je postao ljubimac navijača nakon meča sa Argentinom na Mundijalu u Brazilu. Fantastično je čuvao Messija. Edin Višća bio je junak pobjede nad Izraelom u Zenici.

Novi heroj bh. javnosti u subotu je postao - Milan Đurić. Ušao je u 61.minuti kada je zamijenio upravo Višću. Desat minuta poslije postigao je efektan pogodak glavom, a u 90.minuti asistirao je Ibiševiću za drugi gol.