Nogomet
7

Šta čeka Hrvatsku: Na Islandu je posljednja utakmica u novembru odigrana prije 30 godina

Klix.ba
Stadion Laugardalsvöllur u Reykjaviku prošlog petka
Stadion Laugardalsvöllur u Reykjaviku prošlog petka
Reprezentacija Hrvatske će u petak na Islandu igrati prvu utakmicu baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u pravim zimskim uvjetima. Posljednja nogometna utakmica u toj zemlji sredinom novembra odigrana je prije 30 godina.

Vrijeme koje je ekipu Sportskih novosti jučer dočekalo u Reykjaviku odavalo je dojam surovosti. S neba se, kako pišu, spuštala susnježica, temperatura je iznosila minus sedam stepeni Celzija, a puhao je iznimno jak vjetar od 70 kilometara na sat.

"Naš avion lelujao je zrakom kao slamčica na uraganu. Nije neki doživljaj, definitivno nije. To je hrabro rečeno. Bolje bi bilo napisati - nauživali smo se straha. Putovanje na Island bilo je dosta stresno, znat ćete ako ste se jednom po vjetru spuštali, recimo, na Farske Otoke. Jak vjetar pratio nas je još od aerodroma Pleso u Zagrebu", piše novinar Sportskih novosti.

Vjetar prodire do kostiju

Dodaje kako je teško vjerovati da će se u Reykjaviku u petak igrati nogometna utakmica, jer je tamošnje okruženje puno prihvatljivije za zimske sportove.

"Ovo uzmite s rezervom, jer nismo uspjeli provjeriti. Po dolasku na aerodrom, jedan od službenika, koji je zaljubljenik u nogomet, kazao nam je da je posljednja nogometna utakmica na Islandu u ovo doba, dakle sredinom novembra, odigrana prije 30 godina", piše list.

Navijačima Hrvatske koji su se odvažili na put prema Islandu savjetuju da ponesu sve toplo što imaju u ormaru, jer je užasno hladno, posebno zbog jakog vjetra koji prodire do kostiju, a zasigurno će i nešto padati.

Rasprodan stadion

Zanimanje za samu utakmicu je veliko, stadion je rasprodan iako u novinama još nema previše tekstova o meču, a to se očekuje u četvrtak, dan uoči utakmice. Islanđani smatraju kako je predstojeća utakmica jedan od najvažnijih događaja na Islandu posljednjih godina. A nije da ih nije bilo. Recimo, na Islandu je pokopan, ekshumiran pa opet pokopan šahovski genije Bobby Fischer, eruptirao je vulkan Eyjafjallajökull i prizemljio avione nad cijelom Evropom, tamošnja vlada prekinula je pregovore s Briselom o pristupanju Evropskoj uniji...

Još jedna zanimljivost vezana za ovu zemlju je da se na Islandu svakog dana tlo trese otprilike 45 minuta. Toliko je dnevno potresa u ovoj zemlji koja izgleda kao Mjesečeva površina. To su još davno shvatili i naučnici NASA-e, pa su na Island poslali astronaute, te je u državi još tople vulkanske lave trenirala i pripremala se sedamdesetih godina prošlog stoljeća posada Apolla 11 za prvo spuštanje na Mjesec.