Nogomet
0

SSD BiH: Zbog čega je već dva puta odbijen zahtjev nogometaša Pjanića za bh. državljanstvo

FENA
Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH) oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem upućuje najstrožiji protest Vijeću ministara BiH za njihovu "neefikasnost, neodlučnost i maćehinski odnos prema nogometnom dragulju Miralemu Pjaniću".

"Pitamo Ministarstvo civilnih poslova i Vijeće ministara BiH šta je razlog da je već dva puta odbijen zahtjev Miralema Pjanića za dobijanje bh. državljanstva.

Ovaj sedamnaestogodišnjak može samo proslaviti ime Bosne i Hercegovine na terenima Evrope i svijeta. Budu li organi BiH vlasti odugovačili donošenje odluke po ovom zahtjevu Bosna i Hercegovina će izgubiti još jednog svog građanina, još jednog dragulja koji će teškog srca prihvatiti tuđu zemlju kao svoju, jer normalne zemlje se otimaju za njega dok mu BiH okreće leđa", navodi se u saopćenju.

SSD BiH u saopćenju za javnost pita je li i ovo nastavak politike prema dijaspori koji se "ogleda u posljednih nekoliko godina po pitanju dvojnog državljanstva i famoznog člana 17."

"Izričito zahtjevamo od Ministarstva civilnih poslova i Vijeća ministara BiH, na čelu s premijerom Nikolom Špirićem, da se ovaj zahtjev pozitivno riješi i da se bh. državljanstvo dodijeli Miralemu Pjaniću, ukoliko zaista nema validnih razloga niti prepreke da se zahtjevu udovolji, sem nehata i neefikasnosti administracije", ističe se u saopćenju koje je potpisala predsjednica SSDBiH Senada Softić-Telalović.

SSDBiH zahtjeva da se Bosna i Hercegovina okrene budućnosti i prestane s, kako se navodi u saopćenju, diskriminatornim odnosom prema iskrenim patriotima i građanima BiH.