Nogomet
8

Srđan Stanić: Oporavak ide po planu, na teren se vraćam prije kraja sezone

Piše: D. B.
Srđan Stanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Srđan Stanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kapiten FK Željezničar Srđan Stanić se još uvijek oporavlja nakon operacije koljena, zbog koje mu je potrebna višemjesečna pauza. S njim smo razgovarali o toku njegovog oporavka, planovima za povratak na teren, pojačanjima i mogućnostima Željezničara u proljetnom dijelu sezone.

Stanić je morao na operaciju zbog povrede koju je dugo vukao.

"Imao sam parcijalno oštećenje hrskavice koljena. Meniskus mi je pukao mnogo ranije, ali sam bio veoma dobro pripremljen, pa mi to nije pravilo probleme. Međutim, ove sezone sam osjetio bolove, a pojavio se i otok. Snimak magnetne rezonance je pokazao da se povreda mora operativno sanirati. Zbog toga je uslijedila duga pauza", izjavio je Stanić za portal Klix.ba.

Njegov oporavak ide po planu.

"Bolova zasad nema, koljeno se sasvim normalno ponaša. Potrebno mi je još malo da vratim obim mišića na nekim mjestima, a moj terapeut tvrdi da ću to postići za dvadesetak dana uz pomoć programa koji pratim sada u teretani", rekao je nogometaš Željezničara.

Treninzima ekipe bi se trebao priključiti za mjesec i po.

"Prošlo je već pet mjeseci, a planirano je da se oporavim za sedam do osam mjeseci. Ne želim žuriti, iako sam prema nekim procjenama trebao ranije početi trčati, ali sam poslušao doktora Borisa Nemeca, pa ću početkom marta početi s laganim trčanjem. Uskoro me očekuje rad u teretani na traci, pa u zavisnosti od toga kako se budem osjećao, priključit ću se ekipi na treninzima", kazao je Stanić.

Povratak na teren bi se mogao dogoditi sredinom ili krajem proljetnog dijela sezone.

"Pravilo je da počnem trenirati s ekipom mjesec dana nakon početka trčanja, dakle za nekih mjesec i po dana. Kad počnem trenirati s loptom, nemam problema, veoma brzo se spremim. Moj povratak zavisi i od toga koliko ću biti potreban ekipi, vidjet ćemo, možda se vratim pred kraj sezone", riječi su dvadesetpetogodišnjeg krilnog igrača Plavih.

Željezničar je dobio tri pojačanja tokom zimske pauze, a Stanić smatra da će doprinijeti boljim performansama tima s Grbavice.

"Došli su provjereni igrači koji su se dokazali u Premijer ligi BiH. Ognjen Đelmić je igrao za nekoliko klubova, Zoran Kokot je bio moj saigrač, a Dejan Uzelac mi je nepoznanica jer sam protiv njega odigrao samo jednu utakmicu. No, saigrači tvrde da je veoma kvalitetan. Kokot i Đelmić su pojačanja, a šta će Uzelac pokazati na Grbavici, vidjet ćemo. Bilo je igrača koji su u drugim klubovima igrali dobro, a onda su se izgubili nakon dolaska u Želju. Također, ima i onih koji su bili prosječni u drugim klubovima, a onda su se odlično uklopili na Grbavici i postali najbolji", izjavio je Stanić.

Kada je riječ o favoritima za titulu, izdvojio je Široki Brijeg i Sarajevo.

"Najveći favorit je Široki. Sarajevo također ima sjajnu ekipu i gura na dva fronta. Najavljuju duplu krunu, pa ne smiju kalkulisati. To im je veliki pritisak. Zrinjski svi otpisuju, prošle godine sam ga ja prvi otpisao, pa je osvojio titulu. Tu je i moj Željezničar, kao i Olimpic. Imamo fin raspored, kući igramo sa slabijim, a u gostima s jačim protivnicima. Poznato je da na proljeće u gostima igramo bolje, tako da, ako se neki rezultati poklope, imamo šanse. No, nama je prioritet Evropa, a glavna bitka za titulu će se voditi između Širokog Brijega i Sarajeva", završio je Stanić.