Ponižavajući komentar
4

Španska novinarka rasistički vrijeđala zvijezdu Reala, državna televizija je suspendovala

H. H.
Lorena González se izvinula, ali je svejedno suspendovana (Foto: Twitter)
Lorena González se izvinula, ali je svejedno suspendovana (Foto: Twitter)
Državna radiotelevizija Španije (RTVE) suspendovala je novinarku Lorene Gonzalez zbog rasističkih izjava o mladom nogometašu Reala Eduardu Camavingi (18), tokom konferencije za medije na kojoj je mladi igrač bio predstavljen kao novo pojačanje Kraljeva.

Gonzalez je u direktnom prijenosu koristila riječi koje bi se mogle protumačiti kao rasizam kada je rekla: "Ovaj tip je crniji od odijela, zar ne?".

RTVE se nakon svega oglasio saopćenjem u kojem se izvinio mladom igraču, osudivši ponižavajuće komentare koje je novinarka uputila, te su najavili odgovarajuće sanckije prema njoj.

Novinarka se potom izvinila putem Twittera, istaknuvši da nije imala namjeru da bilo koga uvrijedi, pogotovo ne na rasnoj osnovi.

"Izgovorila sam riječi za koje se iskreno izvinjavam svima koji se osjećaju uvrijeđeno. Tužna sam. Mislila sam da su mikrofoni isključeni. Ali, te riječi nemaju rasističku ili uvredljivu komponentu. Naprotiv, ja nisam rasista, za što me optužuju", napisala je.

Gonzalez se zbog svog komentara našla na meti navijača Real Madrida koji su joj uputili mnoštvo uvreda na društvenim mrežama, nakon čega je deaktivirala svoje profile.

RTVE je već poduzela prve korake i suspendovala je Gonzalez do daljnjeg.

Camavinga je prešao iz Rennesa u Real Madrid za 31 milion eura, a već na sinoćnjem debiju protiv Celte (5:2) postigao je prvi pogodak za španski klub.