Kup konfederacija
0

Špancima treće mjesto nakon produžetaka

Totalsport
Nogometaši Španije, aktuelni evropski prvaci, svoj su premijerni nastup na Kupu konfederacija u Južnoafričkoj Republici završili na trećem mjestu.

U borbi poraženih polufinalista, na stadionu Royal Bafokeng u Rustenburgu, Igrači Vicentea del Bosquea pobijedili su domaću reprezentaciju 3-2 nakon produžetaka.

Bili su Španci sasvim blizu i drugog poraza nakon što su u srijedu njihovu seriju od 15 pobjeda zaredom prekinuli Amerikanci 2-0 pobjedom. Spasio ih je Daniel Güiza golom za 1-1 u 88. minuti. Samo minutu potom lijepim je udarcem iz pozicije za centaršut povisio na 2-1, no napadač domaćih Mphela u trećoj je minuti sudijske nadoknade fantastičnim udarcem iz slobodnog udarca, s preko 20 metara, zakucao loptu u desni gornji kut španskog golmana Casillasa za 2-2.

Australski sudija Matthew Breeze propustio je u završnici prvog produžetka svirati penal za Špance nakon što je loptu rukom u vlastitom 16-ercu zaustavio jedan nogometaš domaćih.

U drugoj minuti drugog produžetka Xabi Alonso je, međutim, iz slobodnog udarca s lijeve strane zabio za konačnih 3-2. Bio je to zapravo ubačaj pred gol s rotacijom u okvir vrata. U buketu igrača niko nije dirnuo loptu i ona je prevarila golmana Khunea.

Oba su dvostruka strijelca, Güiza i Mphela, ušli u igru u nastavku utakmice: Španac umjesto Torresa u 57. minuti, a Južnoafrikanac umjesto Pienaara u 64.

Kup konfederacija, utakmica za treće mjesto:

Španija – Južnoafrička Republika 3-2 (Güiza 88, 89, Xabi Alonso 107 / Mphela 73, 90+3)