Nogomet
3

Španci kreću u odbranu titule, Zlatan protiv irskog bunkera, derbi kola između Belgije i Italije

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Četvrtog dana Eura u Francuskoj na rasporedu su dvije utakmice grupe E i jedna utakmica grupe D.

Grupa D, Španija - Češka (15 sati, Stadium de Toulouse)

Aktuelni evropski prvak u prvom kolu igra protiv selekcije Češke.

Sve osim pobjede Furije bit će veliko iznenađenje. Ekipa koju s klupe vodi Vicente del Bosque želi popraviti katastrofalan dojam sa Svjetskog prvenstva u Brazilu, a španski selektor je promijenio "krvnu sliku" ekipe kako bi "razdrmao" očito uspavane igrače Španije.

Tako će Furija ponovo igrati sa pravim napadačem, a ta uloga će pripasti Alvaru Morati. Također, očekuje se i da Noliti nađe svoje mjesto u startnoj postavi.

Češka se oslanja na iskusne igrače, a uz Petra Čecha na golu najviše se očekuje od kapitena Tomaša Rosickog koji je u prijateljskim mečevima podsjetio na slavne dane iz Arsenala i bit će glavna uzdanica ekipe koju vodi Pavel Vrba.

Grupa E, Republika Irska - Švedska (18 sati, Stade de France)

Republika Irska će učestvovati na drugom uzastopnom Euru, a u prvom kolu igra protiv Švedske.

Zanimljivo, do sada su se u takmičarskim utakmicama ove dvije selekcije srele šest puta, a Irska ne zna za pobjedu. Šveđani su slavili četiri puta, a dva puta je bilo neriješeno.

Irci, koji su izbacili našu reprezentaciju u baražu, nemaju prevelika očekivanja, s obzirom na to da su u veoma teškoj grupi i svaki bod bi im bio zlata vrijedan.

S druge strane, Zlatanova Švedska gaji nadu da će doći u nokaut fazu na krilima svog najboljeg igrača svih vremena koji je u životnoj formi.

Očekuje nas veoma uzbudljiva utakmica i pravi mali taktički rat između Martina O'Neilla i Erika Hamrena.

Grupa E, Belgija - Italija (21 sat, Stade de Lyon)

U derbiju grupe, ali i kompletnog prvog kola na Euru, sastaju se Belgija i Italija.

Iz oba tabora prije meča su "pljuštali" komplimenti i sigurno je da će obje selekcije prije svega gledati da ne izgube ovaj meč.

Belgijanci su jedni od favorita za osvajanje titule prvaka Evrope, a optimizam grade na nevjerovatnom veznom redu i napadu, dok je odbrana "klimaviji" dio tima.

S druge strane Italijani dolaze u vjerovatno najslabijem sastavu svih vremena, no Azzurre se nikada ne smije otpisati i sigurno nas čeka spektakl u Lyonu.