Kako su glasali predstavnici BiH
151

Spahić glasao za Messija, a Sušić za Ronalda

Klix.ba
Emir Spahić i Safet Sušić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Emir Spahić i Safet Sušić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjajni argentinski nogometaš Lionel Messi ispisao je večeras nove stranice u historiji svjetskog nogometa. Napadač Barcelone postao je prvi igrač u historiji kojem je pošlo za rukom da osvoji četiri Zlatne lopte zaredom i tako postane najbolji nogometaš svijeta.

Messi je dobio nagradu zahvaljujući glasovima novinara, nacionalnih selektora i kapitena iz cijelog svijeta. Njegovi konkurenti bili su Portugalac Cristiano Ronaldo (drugo mjesto) i Španac Andres Iniesta (treće mjesto).

Glasanje je na kraju izgledalo ovako: Messi je osvojio 41,6 posto glasova, Ronaldo 23,6 posto, a Iniesta 10,9 posto.

Kada je u pitanju naša zemlja, Barcelonin čarobnjak dobio je podršku reprezentativnog kapitena Emira Spahića. Messi je bio prvi Spahin izbor, drugi Radamel Falcao, a treći Xavi.

Selektor Sušić glasao je nešto drugačije. Po njemu je Ronaldo najbolji igrač svijeta pa mu je dao pet bodova, tri boda je dodjelio Messiju, a jedan Ramosu.

Novinar Ahmed Burić je poput Spahića najviše poena dao Messiju, zatim Drogbi i naposljetku Ronaldu.

Kada je u pitanju nagrada za najboljeg trenera u 2012. godini, koju je odnio Vicente del Bosque, zanimljivo je da ni Spahić ni Sušić nisu glasali za njega. Obojici je prvi izbor bio Pep Guardiola. Spaha je na drugo mjesto po glasovima smjestio Josea Mourinha, a na treće Alexa Fergusona.

Selektor bh. nogometne reprezentacije tri poena dodojelio je Del Bosqueu, a jedan Di Matteu. Ahmed Burić je u ovoj konkurenciji glasao za Del Bosquea (pet poena), Prandellija (tri) i Kloppa (jedan).