Nepromišljena izjava
0

Southgate povezao nogometaše Njemačke s nacistima, Bild mu žestoko odgovorio: Vi ste ludi!

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Selektor nogometne reprezentacije Engleske Gareth Southgate dao je uoči večerašnjeg finala Eura veoma kontroverznu izjavu o nogometašima Njemačke koja je naišla na osudu javnosti u toj zemlji.

Southgate se prisjetio pobjede u osmini finala 29. juna nad Njemačkom rezultatom 2:0 i rekao da je "energija na stadionu protiv Njemačke dijelom došla zbog Drugog svjetskog rata".

"Oni su pokušali izvršiti invaziju na nas, a mi smo imali hrabrosti suprotstaviti im se", rekao je Southgate i na taj način povezao njemačke nogometaše sa nacistima koji su poraženi 1945. godine.

Ta izjava je izazvala brojne reakcije u Njemačkoj, a list Bild je objavio članak sa naslovom "Gospodine Southgate, Vi ste ludi!".

"Tačno je da je nacistička Njemačka 1940. i 1941. godine izvršila zračne napade na Englesku i bombardovala otok kako bi se predali. Čelična volja premijera Winstona Churchilla, ne samo da je spasila njegovu državu, već je i pomogla u oslobađanju Evrope od nacističkih kriminalaca. Churchill je s pravom proglašen za najvećeg Britanca na jednom TV showu prije nekoliko godina.

Da Vas podsjetimo gospodine Southgate: Churchillovi neprijatelji su bili Hitler i Göring, a ne Thomas Müller i Manuel Neuer.

Teško da je iko od gledatelja susreta osmine finala na Wembleyju svjedočio kraju rata prije 76 godina.

Čak su i engleski novinari, koji su voljeli potezati tu priču, odavno prestali to raditi. Rat više nije tema u svijetu nogometa. Jedini "ratovi" koji se vode su oko peškira na plažama Mallorce.

Ne zaboravite, gospodine Southgate: njemački treneri Klopp i Tuchel su donijeli posljednje trijumfe engleskom nogometu. Zašto i ne bi? Živimo u 2021., a ne u 1945. godini.

Izvinite, gospodine Southgate, vi ste ludi! Šta vas je motivisalo da izjavite tako nešto? Da li ste gledali previše filmova o Churchillu, pa sada želite postati drugi najveći Britanac u historiji? Da li vas je nacionalna zaluđenost nogometu preuzela? Da li ste pomislili na svog djeda koji je služio u mornarici pod Churchillom? Mi Nijemci, koji smo zasluženo ispali, radujemo se velikom finalu. Ako Engleska pobijedi, to će biti zbog Sterlinga i Kanea, a ne zbog rata", stoji u članku Bilda.