Skandal u Turskoj
17

Šokantna izjava predsjednika koji je pretukao sudiju: Šamar neće izazvati nikakve prijelome

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska javnost još uvijek bruji o skandalu kojem smo svjedočili na sinoćnjoj utakmici tamošnje nogometne Superlige, kada je pretučen poznati sudija Halil Umut Meler.
Melera je na utakmici Ankaragucua i Rizespora šakom u glavu udario predsjednik Ankaragucua Faruk Koča, koji je nakon toga i uhapšen, a potom su sudiju tukli i navijači.

Danas se Koča oglasio šokantnom izjavom u kojoj se pravdao da je srčani bolesnik, optužio je sudiju da se ponašao provokativno i rekao da šamar koji mu je udario neće izazvati nikakve prijelome.

“Ovaj incident nastao je zbog krivih odluka i provokativnog ponašanja sudije. Cilj mi je bio verbalno reagirati na njegovo suđenje i pljunuti mu u lice. U tom sam trenutku ošamario arbitra po licu, a šamar koji sam dao neće izazvati nikakve prijelome. Nakon mog šamara, sudija je stajao nekih 5-10 sekundi i onda se bacio na zemlju. Odmah su me udaljili s mjesta događaja jer sam bio srčani bolesnik", rekao je za CNN Turk Koča, čiji je advokat kasnije objavio saopćenje u kojem se izvinjava Meleru.

Inače, nakon svega je Koča podnio ostavku na mjesto predsjednika Ankaragučua, kluba za koji igraju bh. nogometaši Nihad Mujakić, Andrej Đokanović i Riad Bajić.