Novo prizivanje nereda?
0

VIDEO / Sloboda navijačima Sarajeva dala 200 mjesta na Tušnju

Piše: A. K.
Uprava FK Sloboda pred predstojeći susret sa FK Sarajevo gostujućim navijačama obezbijedila je 200 mjesta, pozivajući se na Pravilnik o bezbjednosti na međunarodnim utakmicama i utakmicama saveznih liga NS/FS BiH.

Kako saznajemo, Udruženje navijača FK Sarajevo nezadovoljno je odlukom Uprave FK Sloboda, jer smatraju da na stadionu Tušanj postoji dovoljno prostora za prijem većeg broja navijača iz Sarajeva i simpatizera bordo tima iz Tuzlanskog kantona, koji redovno u velikom broju prate Sarajevo na utakmicama u Tuzli.

U tuzlanskom premijerligašu pozvali su se na Član 10. Pravilnika u kojem se navodi da je svaki klub - organizator utakmice dužan na zahtjeva kluba - gosta obezbijediti najmanje pet posto ukupnog kapaciteta stadiona isključivo za gostujuće navijače i to u odvojenoj i bezbjednoj zoni.

Iz FK Sloboda smatraju da su ispunili svoju obavezu obezbjeđivanjem pet posto mjesta za navijače FK Sarajevo.

S druge strane, u UNFKS su se pozvali na nastavak istog člana u kojem se navodi da "ukoliko odvojena zona zauzima i više od pet posto ukupnog kapaciteta stadiona, gostujućem klubu, odnosno njegovim navijačima, mora se staviti na raspolaganje i ovaj veći broj mjesta".

Kao što možete vidjeti na fotografiji, odvojeni dio stadiona Tušanj, predviđen za gostujuće navijače ima oko 600 mjesta, ali će bez obzira na to Uprava Slobode dozvoliti ulazak samo za 200 gostujućih navijača.

Podsjećamo da je prošle sezone došlo do nereda tokom utakmice između ista dva protivnika, kada je u Tuzlu stiglo oko 500-ak navijača FK Sarajevo, od kojih veći dio nije mogao ni ući na stadion.

Sličan scenario mogli bi gledati i u subotu, a mi se pitamo kome je u interesu dizanje tenzija i zabranjivanje dolaska gostujućim navijačima, koji prelaze stotine kilometara kako bi gledali svoje klubove, iako postoje uslovi za njihov smještaj.

Simptomatično je da se ovakva situacija ponavlja u Tuzli, a na probleme su nailazili i navijači Željezničara.