"Pomogao" Unitedu
7

Slavni engleski sudija priznao grešku iz 2009. godine: Želio sam da Ronaldo promaši penal

K. H.
Howard Webb (Foto: EPA-EFE)
Howard Webb (Foto: EPA-EFE)
Proslavljeni engleski nogometni sudija Howard Webb u razgovoru za The Athletic priznao je veliku grešku koju je napravio 2009. godine u meču između Manchester Uniteda i Tottenhama koja se igrala na Old Traffordu (5:2).

Spursi su u pomenutom susretu imali veliko vodstvo od 2:0 i činilo se da će srušiti ekipu Alexa Fergusona, a ključni trenutak utakmice desio se u 57. minuti kada je Webb svirao diskutabilan penal za Crvene đavole iz kojeg je Ronaldo smanjio na 2:1.

Nakon toga, Fergusonovi igrači su dobili dodatni vjetar u leđa, a do kraja meča uspjeli su postići još četiri pogotka i na kraju slaviti rezultatom 5:2. Webb se u razgovoru za The Athletic prisjetio detalja s te utakmice.

"Vidio sam da je Carrick prvi stigao do lopte, a nakon toga je pao. Izgledalo je kao penal koji se lagano svira, očekivao sam uobičajne prigovore igrača, ali nisam očekivao da će me golman Tottenhama Gomes tako pogledati", prisjetio se Webb i nastavio:

"Trebalo mi je samo nekoliko sekundi da shvatim da sam pogriješio, ali na kraju nisam promijenio odluku. Poslije toga sam htio da Ronaldo promaši penal, ali nije", kaže Webb.

Rooney je u 67. minuti poravnao na 2:2, Ronaldo odmah nakon toga donio prednost Manchester Unitedu, da bi Rooney svojim drugim golom u 71. minuti povisio na 4:2. Konačnih 5:2 postavio je Berbatov u 80. minuti.

Nakon utakmice trener Tottenhama Harry Redknapp istakao je da je taj penal bio ključni trenutak meča i da je sudija Webb napravio očiglednu grešku, a na kraju te sezone Manchester United je bio prvak sa 90 osvojenih bodova, četiri više od Liverpoola.