Sir Alex Ferguson
0

"Skoro sam zakasnio na prvi Rooneyjev gol"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Sir Alex Ferguson, legendarni menadžer Manchester Uniteda, donedavno je mislio da je nemoguće dostići ili oboriti rekord Cristiana Ronalda od 42 gola u sezoni, kojeg je Portugalac ostvario prije dvije sezone. Wayne Rooney natjerao ga je na promjenu mišljenja.

United je u nedjelju na Old Traffordu pobijedio Fulham s 3-0, a Rooney je upisao nova dva pogotka u sezoni karijere. Prvi gol zabio je u 46. minuti, a drugi u 84., te sada na svom kontu ima već 32 pogotka u svim takmičenjima, a 27 u engleskom prvenstvu što ga, naravno, čini vodećim strijelcem Premiershipa. Manchester United je vodeći na tabeli sa 66 bodova, a Chelsea i Arsenal imaju dva boda manje, ali Chelsea uz susret manje.

Ferguson je priznao da je pobjeda bila uvjerljivija nego što je zapravo bio odnos snaga na terenu.

"Fulham je jako dobro odigrao prvo poluvrijeme. Imali su puno loptu u svom posjedu, a mi smo im je teško oduzimali. To je ekipa sastavljena od pametnih i iskusnih igrača", komplimentirao je suparniku Sir Alex, te priznao da je umalo propustio prvi gol svoje ekipe.

"Tek što sam zauzeo svoje mjesto, Rooney je zabio prvi gol, valjda nakon samo 30 sekundi igre u nastavku. Nismo mogli zabiti u boljem trenutku."

Kaže da je sretan zbog rezultata 3-0, jer bi na kraju prvenstva i gol-razlika mogla biti odlučujući faktor.

"U svakoj utakmici treba voditi računa i o gol-razlici. Naša je trenutno za četiri pogotka bolja od Chelseajave. Da vam iskreno kažem, ja bi najviše volio da imamo za 14 golova bolju razliku od njih, ali, dobro je i ovako."

Cristiano Ronaldo, najskuplji nogometaš svijeta i zvijezda madridskog Reala od ove sezone, prije dvije sezone je u dresu ''crvenih vragova'' postigao nevjerojatna 42 gola u svim takmičenjima. Wayne Rooney sada zaostaje samo 10 golova za tim rekordom.

"Govorio sam da je nemoguće u današnja vremena opet zabiti 42 gola u sezoni. Wayne ih je već postigao 32, što na to mogu reći? Ostalo nam je još 8 utakmica u prvenstvu i mogućih pet u Ligi prvaka. Rooney je pokazao da može zabiti u svakoj utakmici, prema tome, ako odigra još 13 utakmica, doista je sve moguće. Ja mu sigurno neću nametati nekakav pritisak obaranja rekorda. Iskreno, bio sam jako sretan i da je stigao do brojke od 30 golova. Cijela ekipa uživa u njegovoj formi i golovima, to je ono što nam donosi razliku ove sezone na terenu", zaključio je škotski mag.