FIFA pravila jasna
13

Skandal u Brazilu: VAR nije radio, priznat gol zbog kojeg Vasco traži ponavljanje meča

H. H.
Sudija je morao potvrditi gol jer se nije mogao osloniti na video dokaze (Foto:Screenshot)
Sudija je morao potvrditi gol jer se nije mogao osloniti na video dokaze (Foto:Screenshot)
Utakmicu brazilskog šampionata između Vasco da Game i Internacionala obilježila je nevjerovatna scena u kojoj VAR tehnologija nije mogla poništiti očigledan gol iz ofsajda gostiju, zbog čega je domaći klub nakon poraza 2:0 zatražio ponavljanje utakmice.

Internacional je poveo već nakon devet minuta u prvom poluvremenu nakon glavom Dourada koji je sudija Flávio Rodrigues prvobitno priznao, ali na usporenom snimku vidjelo se da je riječ o ofsajdu.

Ipak, sudije zadužene za VAR obavijestile su Rodriguesa da video tehnologija za provjeru gola u tom trenutku nije radila i suočen s ovim scenarijem, sudija je morao potvrditi gol jer se nije mogao osloniti na video dokaze.

Globo komentatorica Nadine Bastos rekla je u eteru: "To je nedopustivo da se dogodi, posebno u meču u kojem se jedna ekipa bori za titulu (Inter), a druga za ispadanje (Vasco)".

Klub iz Rio de Janeira već je zatražio da se utakmica ponovi i najavio je da će se žaliti Višem sudu za sportsku pravdu (STJD).

Može li se utakmica zaista ponoviti? FIFA svojim pravilnicima zabranjuje ponavljanje utakmica zbog pogrešnih sudijskih odluka, ali u Vascu se nadaju da će uspjeti u svojoj namjeri zbog specifične situacije, iako sve ukazuje da će Brazilski nogometni savez i FIFA odbiti njihov zatjev.

Nakon 36. kolo Brasileiraoa, Internacional je ovom pobjedom preuzeo vrh tabele sa 69 bodova, a Vasco je u zoni ispadanja i trenutno su 17. sa samo 37 bodova.