Nogomet
88

Sjeverna tribina stadiona Tušanj spremna za otvaranje

Piše: D. Brkić
Prije pet godine Općina Tuzla započela je realizaciju ambicioznog projekta izgradnje stadiona Tušanj. Takav pothvat se najavljivao od sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali tadašnja općinska i klupska rukovodstva nisu imala snage i moći da data obećanja sprovedu u djelo.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Aktuelna općinska vlast je 2009. godine krenula s gradnjom sjeverne tribine, a svečano otvaranje najavljivano je za jesen 2010. godine. Rokovi su uveliko probijeni, a tribina koju su istinski sportski poklonici u Tuzli godinama čekali ovih dana je spremna se za otvaranje.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Naime, sutra se na stadionu Tušanj igra derbi godine, utakmica koja bi mogla odlučiti prvaka Prve lige FBiH i putnika u Premijer ligu BiH. Snage će odmjeriti bihaćko Jedinstvo i domaća Sloboda, a tokom sedmice počelo se s postavljanjem stolica na sjever Tušnja.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Do utakmice, kako se procjenjuje, bit će postavljeno oko 1.000 stolica, a preostalih 2.200 narednih dana. Tušanj će tako dobiti novih 3.200 mjesta, a uz postojećih 4.000 na zapadnoj tribini kapacitet će i zvanično biti povećan na oko 8.000 sjedećih mjesta.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Inače, izgradnja sjeverne tribine koštala je blizu pet miliona KM, a procjene govore kako je za izgradnju preostalih faza, odnosno istočne, južne i sanaciju zapadne tribine potrebno oko 20 miliona KM. Tušanj bi tada bio kapaciteta 25.000 sjedećih i natkrivenih mjesta.

Nakon gradnje i svečanog puštanja u rad sjeverne tribine najavljeno je kako će se raditi na izgradnji istočne tribine, ali da će se za taj posao pokušati obezbjediti investitor.