Liga nacija
581

Tok utakmice / Sjeverna Irska - BiH 1:2

Piše: K. H.
Foto: D. B./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Belfastu protiv Sjeverne Irske igrala prvu zvaničnu utakmicu pod vodstvom novog selektora Roberta Prosinečkog u novom UEFA-inom takmičenju - Ligi nacija. Reporter portala Klix.ba nalazio se na stadionu, a tekstualni prijenos s fotografijama i video klipovima mogli ste pratiti na našem portalu.

Kraj!

Nogometaši Bosne i Hercegovine su pobijedili Sjevernu Irsku u gostima u prvom kolu Lige nacija rezultatom 2:1 uprkos totalnoj dominaciji domaće selekcije, a strijelci za pobjedu bili su Haris Duljević i Elvis Sarić.

95' - Velika opasnost sada po gol BiH, ali je Šehić na kraju uhvatio loptu. Još minuta do kraja meča.

94'' - Veliki pritisak sada Sjeverne Irske koja dolazi do čak 18. kornera.

93' - Gol! Sjeverna Irska je sasvim zasluženo postigla pogodak i tri minute prije kraja vratili su nadu da mogu doći makar do jednog boda.

90' - Šest minuta sudijske nadoknade.

88' - Igraju se posljednje minute regularnih 90 minuta, Zmajevi vode sa 2:0, a domaći tim kao i tokom čitavog meča bez prevelikog uspjeha pokušava doći do pogotka.

87' - Nesportski potez jednog igrača Sjeverne Irske koji je namjerno udario Šehića u glavu.

85' - Velika greška sada Šehića koji je nakon driblinga loše ispucao loptu, ali je u nastavku akcije sjajno odbranio i Sjeverna Irska je dobila samo još jedan, 14. korner na današnjem meču.

80' -Opasan napad Sjeverne Irske, ali Šunjić po ko zna koji put sjajno izbija loptu glavom. Treba kazati kako Toni igra odličnu utakmicu danas.

76' - Navijači BiH trenutno najglasniji na stadionu i pružaju sjajnu podršku našim igračima.

75' - Sjajan pokušaj Harisa Duljevića nakon asistencije Višće, ali lopta nažalost pogađa stativu.

70'- Novi pritisak reprezentacije Sjeverne Irske koja dolazi do 11. kornera, ubrzo i do 12., ali još uvijek nijedan od njih nisu pretvorili u pogodak.

69' - Dvostruka izmjena u domaćem timu. Iz igre izlaze Lafferty i McLaughlin, a na terenu su Grigg i Boyce.

67' - Sarić je iskoristio veliku grešku odbrane Sjeverne Irske, stigao je prije do lopte od domaćeg golmana i mirno loptu poslao u praznu mrežu. Nakon pogotka, Sarić je napustio igru, a na terenu je Rade Krunić.

65' - Gooooooooool! Elvis Sarić koristi grešku odbrane Sjeverne Irske i pogađa za 2:0!

63' - Sjeverna Irska je stigla do desetog kornera na ovom meču. Kao i u prethodnih devet, nije bilo opasnosti po naš gol.

60' - Sjajna igra Harisa Duljevića koji danas pokazuje veliku želju za igrom. Uz Šehića, naš najbolji pojedinac do sada.

58' - Uslijedio je kraći prekid zbog povrede jednog igrača Sjeverne Irske. Igra je sada nastavljena.

56' - Žestok pritisak sada reprezentacije Sjeverne Irske, domaći igrači su stigli do devetog kornera, ali opet nisu uspjeli savladati Šehića.

54' - Nevjerovatno šta je sada Ibrahim Šehić odbranio, bila je ovo velika prilika za Sjevernu Irsku, ali je bh. golman ovo fenomenalno zaustavio.

50' - Zmajevi još uvijek bez opasnog napada u drugom poluvremenu. Džeko je sada napravio jedan oštar prekršaj zbog kojeg je dobio žuti karton.

48' - Dallas je sada imao veliku priliku da poravna rezultat. Ostao je sam nakon centaršuta s desne strane, ali Šehić sjajno brani.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena

Reprezentacija BiH pogotkom Harisa Duljevića iz 36. minute vodi protiv Sjeverne Irske u prvom meču B3 grupe Lige nacija. Domaći su bili puno aktivniji i bolji u prvih 45 minuta, ali osim šest kornera i nekoliko nepreciznih pokušaja nisu napravili ništa opasno po naš gol.

Zmajevi na poluvremenu vode rezultatom 1:0, a strijelac pogotka je Haris Duljević. (Foto: Klix.ba)
Zmajevi na poluvremenu vode rezultatom 1:0, a strijelac pogotka je Haris Duljević. (Foto: Klix.ba)

46' - Posljednji pokušaj domaćih u prvom poluvremenu, Norwood je šutirao, ali pored gola.

44' - Bešić je sada dobro centrirao, ali je Džeki malo nedostajalo da loptu zahvati glavom. Sami finiš prvog poluvremena.

40' - Muk na tribinama nakon pogotka Duljevića, domaći igrači kao da su izgubili energiju s početka utakmice.

36' - Sjajna akcija našeg tima i pogodak za vodstvo od 1:0. Iako je Sjeverna Irska u dosadašnjih 36 minuta bila bolji protivnik, naši momci su iz drugog opasnog napada postigli pogodak. Džeko je sjajno pronašao Duljevića u kaznenom prostoru domaćih, a ofanzivac Dynamo Dresdena loptu šalje u mrežu.

36' - Gooooooooooooooooool! Bosna i Hercegovina vodi u Belfastu protiv Sjeverne Irske, strijelac pogotka je Haris Duljević nakon asistencije Edina Džeke!

35' - Deset minuta do kraja prvog poluvremena. Za sada nema pogodaka, rezultat je 0:0.

32' - Šesti korner za Sjevernu Irsku i opet smo se sjajno postavili i odbranili ovaj prekid.

30' - Prva prilika za BiH. Višća je probio po lijevoj strani, dodao je do Džeke, a njegov udarac brani golman Sjeverne Irske. U nastavku akcije, Pjanić je dobio žuti karton.

30' - Napadi Sjeverne Irske se nastavljaju. Sada su domaći imali peti korner, ali opet bez opasnosti po naš gol. Atmosfera na stadionu je zaista fantastična.

26' - Sada smo napravili jedan opasan napad, ali je Bešić s loptom izašao u gol-aut i propala je prilika da ugrozimo gol Sjeverne Irske.

22' - Napadi Sjeverne Irske se nastavljaju. Ovaj put probili su Bešića na desnoj strani, ali u završnici opet nisu bili prisebni. Ćivić je nakon svega loše reagovao, pa su domaći imali novi korner. Totalna opsada gola. Davis je šutirao i opet, neprecizno.

21' - Dallas je šutirao s distance, ali njegov udarac odlazi malo pored gola.

20' - Nova prilika za Sjevernu Irsku, ali se naš tim opet odbranio. Gol nam trenutno visi u zraku.

18' - Prva prilika na meču. McGinn je probio po desnoj strani i šutirao, Šehić brani njegov udarac.

15' - Naš tim još uvijek nije napravio nijednu smislenu akciju. Iza nas je prvih 15 minuta, trenutni rezultat je 0:0.

11' - Naša odbrana je opet oklonila opasnost nakon centaršuta iz slobodnog udarca, Sjeverna Irska je dobila novi korner, no loše su to izveli.

10' - Ćiviću je lopta pobjegla, nakon čega je napravio oštar prekršaj i dobio je žuti karton.

9' - Sjeverna Irska je puno bolja na otvaranju meča, sada su imali jedan korner, ali bez opasnosti po gol Šehića.

7' - Duljević je probio po lijevoj strani, nakon čega je fauliran. Pjanić je centrirao, ali lagan posao za domaćeg golmana.

5' - Novi opasan napad Sjeverne Irske po desnoj strani. Domaći su imali slobodan udarac s nekih 20-25 metara, ali su loše šutirali i lopta je otišla preko gola.

4' - Sjeverna Irska puno bolja na otvaranju meča. Naši igrači opet pokazuju želju da kroz posjed lopte stignu do gola.

2' - Bešić je napravio prvi prekršaj na desnoj strani. Slobodan udarac za domaće nije donio opasnost po našu odbranu.

1' - Već u prvoj minuti, domaći su napravili sjajan presing i imali su veliku priliku da stignu u vodstvo, čak su tražili i penal, ali sudija je samo odmahnuo rukama. Velika neopreznost u odbrani našeg tima mogla je biti skupo plaćena.

1' - Meč u Belfastu je počeo. Sretno Bosno i Hercegovino!

14:58 - Domaći će imati veliku podršku s tribina s obzirom na to da se stadion u međuvremenu napunio i teško je vidjeti praznu stolicu. Prema prvim informacijama, na stadionu se nalazi 18.000 navijača.

14:55 - Igrači su izašli na teren.Trentuno se intonira himna BiH, a Zmajevi će čak i u dalekom Belfastu imati podršku s tribina.

14:51 - Selektor BiH Robert Prosinečki je do sada u šest navrata vodio reprezentaciju pri čemu je ostvario dvije pobjede, tri remija i jedan poraz. Ovo će mu biti prvi zvanični meč na klupi Zmajeva.

On je do sada u trenerskoj karijeri vodio dva meča protiv Sjeverne Irske. Mečevi su odigrani tokom njegovog boravka na klupi Azerbejdžana i to u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. U oba meča slavila je Sjeverna Irska tako da je ovo prava prilika za revanš.

14:47 - Od prve minute za BiH igraju: Šehić, Čivić, Šunjić, Zukanović, Bešić, Sarić, Pjanić, Cimirot, Višća, Duljević i Džeko.

Na klupi su ostali: Kjosevski, Pirić, Nastić, Prcić, Bajić, Kodro, Krunić, Zakarić i Milošević.

Za Za Sjevernu Irsku će igrati: Peacock-Farrell, McLaughlin, Lewis, Evans, Saville, McGinn, Davis, Lafferty, Dallas, Norwood i Cathcart.

14:44 - Igrači obje ekipe otišli su u svlačionicu gdje će obaviti posljednje pripreme pred početak meča. Teren je u fantastičnom stanju, prskalice ga dodatno pripremaju za utakmicu, a pale se i prvi reflektori.

14:43 - Ovo će biti prvi meč reprezentacije BiH u sklopu novog UEFA-inog projekta. Liga nacija je zamjena za prijateljske utakmice te pruža mogućnost da se najbolji iz svake od četiri lige plasiraju na Evropsko prvenstvo 2020. godine, ukoliko to nisu učinili kroz kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Naime, kroz kvalifikacije će plasman na Evropsko prvenstvo izboriti 20 ekipa, a još četiri će na smotru najboljih evropskih selekcija doći kroz Ligu nacija. Više o sistemu Lige nacija možete pročitati na ovom linku.

14:42 - Stadion u Windsor Parku u Belfastu je za sada poluprazan. Kako javlja reporter portala Klix.ba, ulaznice za ovaj meč nisu rasprodane, ali se očekuje da domaći tim ima veliku podršku s tribina.

14:40 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos prve utakmice B3 grupe Lige nacija između Sjeverne Irske i Bosne i Hercegovine. Susret se igra na stadionu Windsor Parku u Belfastu, a počinje u 15:00 sati.