Kako su igrali Zmajevi u 2011.
0

VIDEO / Sjajno izdanje u Minsku i Parizu, Bukurešt i Lisabon za zaborav

Piše: Edin Isanović
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Na kraju svake godine sumiraju se ostvareni rezultati. U nastavku teksta donosimo vam rezultate nogometne reprezentacije BiH koja, nažalost, nije uspjela izboriti plasman na kontinentalnu smotru u Ukrajini i Poljskoj.

Statistika pokazuje da je reprezentacija u protekloj godini odigrala 11 utakmica (uključujući i prijateljske) i upisala 5 pobjeda, 3 remija i 3 poraza. Gol razlika 15:13, a uspješnost 54,55 posto. Izabranici Safeta Sušića 2011. godinu otvorili su porazom u prijateljskom okršaju protiv Meksika od 2:0. Meč je odigran u SAD-a, a naš državni tim imao je veliku podršku sa tribina. Zmajevi su pružili kvalitetnu partiju što je podiglo samopouzdanje pred kvalifikacione dvoboje.

Krajem marta na Bilinom Polju savladana je Rumunija rezultatom 2:1. Iako su gosti vodili na poluvremenu (poentirao Marica) golovima Ibiševića i Džeke bh. nacionalni tim stiže do izuzetno važne pobjede. To je ujedno bilo prvo slavlje protiv pomenutog suparnika.

Prizemljenje na Rapidovom stadionu u Bukureštu

No, početkom juna Rumuni su nam se revenširali. U Bukureštu, na stadionu Rapida, pobijedili su sa visokih 3:0. Blijedo izdanje Zmajeva. Prizemljenje i loša atmosfera pred gostovanje Albanaca u Zenici. U naredna tri dana šef državnog tima uspio je moliblizirati sve raspoložive snage. Iako su na pres konferenciji u glavnom rumunskom gradu pale i teške riječi, klima je ponovo bila na nivou. U grotlu Bilinog Polja Albanija je poražena rezultatom 2:0. Pogodili su Medunjanin i Maletić.

U međuvremenu je odigrana i prijateljska utakmica sa Grčkom, koja nam je rival u kvalifikacijama za SP. Na Koševu su mreže mirovale. Sa velikim uzbuđenjem očekivao se nastavak kvalifikacija. U Minsku smo stigli do izuzetno važne pobjede od 2:0, što nas je približilo vodećoj Francuskoj. U drugom dvoboju bedem Bjelorusa izdržao je do 85.minute kada je Misimović poentirao i priredio veliko slavlje.

Spektakularan Džekin pogodak

Nakon pobjede nad Luksemburgom od 5:0 bilo je jasno da Zmajevi imaju siguran baraž, ali i priliku da s Francuzima u Parizu vode bitku za prvo mjesto. Sudar s Trikolorima odigran je na najvišem nivou. Domaći su na početku imali svoje šanse, ali je spektakularan pogodak Džeke učinio da u tom trenutku idemo na Euro. Ipak, nepažnja kapitena Spahića u 77. minuti kada je poklonio jedanaesterac Francuzima, i pogodak Nasrija, guraju nas u baraž.

Nismo imali sreće u žrijebanju. Ponovo smo izvukli Portugal. Međutim, svi smo vjerovali da možemo do najvećih dometa. U Zenici je bilo nepopularnih 0:0, dok je u Lisabonu Portugal deklasirao naš tim sa 6:2. Opet smo ostali u čekaonici. Proteklu godinu bh. reprezentacija završila je na 20. mjestu FIFA-ine liste.