Nogomet
20

Silvano Martina, posrednik Džekinog i Zukanovićevog transfera u Romu, za Klix.ba: Vučici treba malo sreće

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Silvano Martina jedan je od najpoznatijih fudbalskih agenata u Italiji. Ovaj rođeni Sarajlija imao je uspješnu karijeru kao golman. Branio je, između ostalih, za Inter, Genou, Torino, Lazio, Veronu. Nakon toga uplovio je u menadžerske vode, a ovih dana uspješno je realizovao transfer bh. reprezentativca Ervina Zukanovića u Romu.

Također, ljetos je bio agent rimskog kluba u pregovorima kada je doveden Edin Džeko u svlačionicu Vučice.

Na pitanje kako je došlo do realizacije transfera Zukanovića, Martina odgovara. "Romi je trebao jedan igrač na toj poziciji, a Ervin je u Chievu i Sampdoriji odigrao dosta dobro. U međuvremenu je stigla ponuda Stuttgarta, čak smo trebali i ići tamo. Međutim, u posljednjem trenutku je došao poziv iz Rima i završili smo priču", istakao je Silvano za Klix.ba.

Ovaj slavni menadžer vjeruje kako će igre Rome u narednom periodu biti učinkovitije.

"Svi igrači su važni, a ekipa je vrlo dobra. No, ne ide sve dobro kako je planirano. To se dešava u fudbalu. A da se stvari okrenu, treba samo malo sreće. Bh. fudbaleri su danas cijenjeni u Italiji", tvrdi naš sagovornik.

Martina je rođen u glavnom gradu Bosne i Hercegovine 1953. godine, a danas živi u Milanu.

"Moja mama je iz BiH, a otac je sin od Italijana. Živjeli smo u Briješću, a 1965. godine preselili smo se u Italiju. Počeo sam fudbalsku karijeru, a kada sam je okončao počeo sam se baviti menadžerskim poslom. Želio sam da se okušam u ovom izazovu", podvlači Silvano.

Najpoznatiji fudbaleri kojima je agent su Gianluigi Buffon i Njemanja Vidić. Upravo je nekadašnji reprezentativac Srbije objavio kraj uspješne fudbalske karijere.

"On je legenda Manchester Uniteda. A ako je to odlučio, onda je jasno da misli da je upravo sada pravi trenutak za to. Nemanja je povukao taj potez i to svi trebaju poštovati", smatra ugledni fudbalski agent.

Martina podvlači kako dolazi u Sarajevo, a u trenutku našeg poziva bio je u glavnom gradu BiH na večeri s ocem od Edina Džeke s kojim se poznaje još od djetinjstva. Nedavno su se sreli nakon pauze od 30 godina.