UEFA
0

Šest igrača Barcelone u idealnom timu 2009.

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više od četiri miliona glasova podijelilo je 320.000 registrovanih korisnika na službenim internetskim stranicama Evropske nogometne federacije (UEFA) glasajući za najbolji tim 2009. godine.

Riječ je o porastu broja glasova za gotovo 30% u odnosu na 2008. godinu.

U idealnoj su ekipi tako završila šestorica nogometaša Barcelone, dok je trenerom godine proglašen još jedan pojedinac iz Barcelone, Josep Guardiola.

Na golu je po treći put Iker Casillas, ofanzivno nastrojeni vezni red predvode Realovi Kaka i Ronaldo, a dominaciju igrača iz Primere, kojih je u izboru čak devet, razbili su tek John Terry i Patrice Evra.

Jednom će članu tima UEFA na račun uplatiti 100.000 eura. Taj će iznos isti potom proslijediti na račun Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Najbolja nogometna ekipa 2009. godine po izboru posjetilaca sajta UEFA.com:

Iker Casillas (Real Madrid CF i Španija); Daniel Alves (FC Barcelona i Brazil), John Terry (Chelsea FC i Engleska), Carles Puyol (FC Barcelona i Španija), Patrice Evra (Manchester United FC i Francuska); Cristiano Ronaldo (Manchester United FC/Real Madrid CF i Portugal), Xavi Hernández (FC Barcelona i Španija), Kaká (AC Milan/Real Madrid CF i Brazil), Andrés Iniesta (FC Barcelona i Španija); Lionel Messi (FC Barcelona i Argentina), Zlatan Ibrahimović (FC Internazionale Milano/FC Barcelona i Švedska).

Trener: Josep Guardiola (FC Barcelona i Španija)