Nogomet
229

Semir Kerla sa Žalgirisom osvojio osmu titulu u karijeri: Spreman sam na nove izazove

Piše: O. T.
Titula u sezoni 2014.
Defanzivac litvanskog Žalgirisa Semir Kerla krajem proteklog mjeseca osvojio je četvrtu titulu od dolaska u novi klub. Naime, sa Žalgirisom je drugi put uzastopno osvojio titulu državnog prvaka, a u međuvremenu su osvojene i titule u nacionalnom kupu i Super kupu.

Sve to Kerla je uspio u vrlo kratkom periodu, pošto je u klub iz Vilniusa stigao na ljeto 2014. godine. Pored timskih titula, on je ove sezone izabran i u idealni tim prvenstva, dok je prošle sezone bio u idealnom timu posljednje četvrtine prvenstva koje ima 10 ekipa i igra se u četverokružnom sistemu.

"Izuzetno sam zadovoljan transferom u Žalgiris. Iako sam stigao na sredini sezone 2014. godine, do kraja sam već bio standardan igrač, a osvojili smo i ligu. U ovoj sezoni odbranili smo titulu, te osvojili kup i Super kup što pokazuje dominaciju u Litvaniji", ističe Kerla.

Kada je na ljeto 2014. godine stigao u Žalgiris, ovaj klub je imao četiri osvojene titule prvaka Litvanije i osam titula Kupa Litvanije. Kako se litvansko prvenstvo igra od marta do kraja novembra, Kerla je stigao na polusezoni i do kraja sezone osvojio A ligu te našao mjesto u najboljem sastavu prvenstva iz posljednjih devet kola.

U evropskim takmičenjima Žalgiris ipak nije uspio napraviti iskorak. Prošle godine Kerlu i saigrače zaustavio je zagrebački Dinamo u drugom pretkolu Lige prvaka, a ove sezone u istoj fazi zaustavio ih je švedski prvak Malmo koji je dalje prošao ukupnim rezultatom 1:0.

"Svaki klub ima svoju fudbalsku filozofiju. Tako i Žalgiris nastoji biti najbolji klub na Baltiku, što u ovom momentu i jeste, a naredni korak je postati stalni član grupne faze Lige prvaka. U razvojnom procesu u kakvom je Žalgiris u ovom momentu, teško je očekivati da se prođu klubovi kao što su Dinamo i Malmo.

Ove godine bili smo blizu. Jedan gol je presudio protiv Malmoa koji je standardni član Lige prvaka. Ipak nas raduje činjenica sa smo sve bliže i ne smatramo svaki negativan rezultat neuspjehom, jer smo naučili nešto iz toga", konstatuje bivši igrač Željezničara.

Kerla je prije odlaska u Žalgiris sa Željezničarom tri puta osvojio Premijer ligu Bosne i Hercegovine, a u tri finala Kupa BiH slavio je jednom. Kada se u obzir uzmu sve titule u njegovoj karijeri, on u dvije zemlje ima pet titula u prvenstvima i tri titule u nacionalnim kupovima, što je rijetkost za fudbalere iz naše zemlje.

Pored Željezničara i Žalgirisa, nastupao je za slovačku Žilinu i grčki Panserraikos. O budućim planovima sada ne želi razmišljati mnogo, jer smatra da se mora posvetiti kvalitetnom odmoru kako bi bio spreman za naredni korak.

"Istekao mi je ugovor, imam nekih ponuda. Ipak, trenutno ne razmišljam o tome. Spreman sam na nove izazove, ali sada sam na odmoru i ozbiljno shvatam odmor. Da bi čovjek mogao biti na visokom nivou, potrebno je da zna kad se odmara, a kad radi. Bez toga ne bi bilo tzv. superkompenzacije", naglašava Kerla.