Nogomet
665

Selektor Slovačke: BiH je propustila dva velika prvenstva, zaslužuju odlazak u Brazil

Klix.ba
Jan Kozak, selektor Slovačke (Foto: Klix.ba)
Jan Kozak, selektor Slovačke (Foto: Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH sinoć je u Žilini savladala Slovačku rezultatom 2:1 čime su Zmajevi skoro pa izborili učešće na smotri najboljih reprezentacija svijeta u Brazilu naredne godine. Selektor reprezentacije domaćina Jan Kozak imao je samo riječi hvale za izabranike Safeta Sušića.

Nakon prepunog Bilinog Polja i poraza, Zmajevi su sinoć u Žilini pokazali veliku borbenost i zasluženo osvojili tri boda koja su bila presudna u ovim kvalifikacijama. Kako sada stvari stoje i ukoliko se šta nepredviđeno desi, građani BiH će prvi put nakon osamostaljenja gledati najbolju nogometnu selekciju svoje države na najvećem nogometnom događaju naredne godine, Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Dva puta BiH je bila na korak od Svjetskog i Evropskog prvenstva i uvijek je put završavao u baražu. Ovaj put plasirat ćemo se direktno ukoliko se šta nepredviđeno desi u Litvaniji u zadnjem kolu kvalifikacija.

"U četiri dana vidjeli smo dvije fantastične utakmice, sjajnu atmosferu i odličnu igru obje reprezentacije. BiH je pokazala veliku snagu. Stvarali su tim pet godina i dva puta propustili veliko takmičenje. Ovaj put zaslužuju da budu u Brazilu i čestitam im", kazao je Kozak.

Kapiten Slovačke i stoper Liverpoola Martin Škrtel žali zbog propuštenih prilika njegove reprezentacije.

"Pokazali smo solidnu predstavu u oba susreta. Nažalost, izgubili smo u drugoj utakmici", kaza je Skrtel.

Vladimir Weiss bio je najbolji slovački pojedinac u sinoćnjem porazu.

"U prvom poluvremenu imali smo meč pod kontrolom, postigli smo lijep gol iz kontra napada i imali odličan start u drugom poluvremenu. BiH je izjednačila iz kornera i to nas je dotuklo", kazao je Weiss.

Marek Hamšik, najbolji igrač Slovačke i strijelac u sinoćnjoj utakmici kazao je da su obje reprezentacije dobro igrale.

"Bio je ovo susret na visokom nivou. Cijeli tim je dao sve od sebe i žao mi je zbog rezultata. Ovaj dvomeč sa BiH je pokazao da se možemo takmičiti sa najboljima", kazao je igrač Napolija.