Nogomet
0

Selektor Gibraltara: Vrijedimo nešto

Totalsport
Allen Bula (Foto: EPA)
Allen Bula (Foto: EPA)
Selektor novopečene članice Evropske nogometne organizacije (UEFA) Gibraltara, Allen Bula, obznanio je ambiciozne planove nakon žrijeba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Podsjetimo, Gibraltar je tek u maju prošle godine dobio punopravno članstvo u UEFA-i, a kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj bit će mu prve službene utakmice (ne računajući prijateljski meč). Gibraltar je smješten u grupu D zajedno s Njemačkom, Poljskom, Gruzijom, Škotskom i Irskom.

"Ovo je za nas historijski trenutak. Unatoč teškoj grupi ostajem pri svojoj tvrdnji da nam je cilj doigravanje za odlazak na Evropsko prvenstvo. Biti u žrijebu kvalifikacija je ostvarenje sna koji smo dugo sanjali. Ponosan sam što ću biti prvi selektor Gibraltara u kvalifikacijama. Mala smo nacija, ali uvijek sam govorio da ne igramo nogomet tek toliko da ga igramo. Vrijedimo nešto", rekao je Bula.

Kako bi izborio doigravanje za Evropsko prvenstvo Gibraltar će grupu morati završiti na trećem mjestu. Dvije prvoplasirane reprezentacije idu direktno na Euro, kao i najbolja trećeplasirana. Preostale trećeplasirane igraju dodatne kvalifikacije.

Gibraltar će svih pet domaćih utakmica u kvalifikacijama igrati u Portugalu, a prvi, ujedno i historijski susret (prijateljski) odigrao je još u novembru prošle godine (0-0 protiv Slovačke).