Castillo ne ide u Katar
18

Selektor Ekvadora objavio spisak za SP, za svaki slučaj izostavio igrača zbog kojeg su zamalo izbačeni

E. B.
Byron Castillo (Foto: EPA-EFE)
Byron Castillo (Foto: EPA-EFE)
Selektor Ekvadora Gustavo Alfaro je objavio spisak igrača na koje računa na Svjetskom prvenstvu, a na njemu se ne nalazi ime Byrona Casilla, igrača zbog kojeg je južnoamerička selekcija zamalo izbačena s Mundijala.

Čile je u maju zatražio da Ekvador bude izbačen sa Svjetskog prvenstva jer je u kvalifikacijama igrao Castillo s lažnim dokumentima.

No, iako je ustanovljeno da je Castillo rođen u Kolumbiji, a ne u Ekvadoru i da je tri godine stariji nego što piše u njegovim ekvadorskim dokumentima, FIFA je odlučila da on može nastaviti igrati za Ekvador, a tu selekciju nije izbacila sa Mundijala.

Jedine kazne koje su Ekvadorci dobili su ona novčana u iznosu od 100.000 švicarskih franaka, te ona da će u naredne kvalifikacije za SP 2026. krenuti s -3 boda.

No, selektor Alfaro se nije želio "kockati" i odlučio je izostaviti Castilla sa spiska iako je bio standardan igrač tokom protekle dvije godine i odigrao je 13 utakmica.

Na spisku se nalaze:

Golmani: Alexander Dominguez (LDU Quito), Hernan Galindez (Aucas), Moises Ramirez (Independiente del Valle).

Odbrana: Angelo Preciado (Genk), Pervis Estupinan (Brighton), Diego Palacios (Los Angeles FC), Pierro Hincapie (Bayer Leverkusen), Jackson Porozo (Troyes), Robert Arboleda (Sao Paulo), Xavier Arreaga (Seattle Sounders), Felix Torres (Santos Laguna), William Pacho (Antwerp).

Vezni red: Carlos Gruezo (Augsburg), Jhegson Mendez (Los Angeles FC), Jose Cifuentes (Los Angeles FC), Alan Franco (Talleres), Moises Caicedo (Brighton, Angel Mena (Leon), Ayrton Preciado (Santos Laguna), Gonzalo Plata (Real Valladolid), Romario Ibarra (Pachuca), Jeremy Sarmiento (Brighton).

Napadi: Enner Valencia (Fenerbahče), Michael Estrada (Cruz Azul), Djorkaeff Reasco (Newwell’s Old Boys), Kevin Rodriguez (Imbabura).

Ekvador se na Svjetskom prvenstvu nalazi u grupi A i otvorit će Mundijal duelom protiv domaćina Katara ove nedjelje u17 sati. U grupi se još nalaze i reprezentacije Nizozemske i Senegala.