UEFA o bh. reprezentativcu
0

'Šegrt' Pjanić kao učitelj Juninho

Totalsport
Miralem Pjanić (Foto: AP)
Miralem Pjanić (Foto: AP)
"Toliki je Pjanićev utjecaj, od kada je osvanuo na mjestu centralnog veznog igrača, na Lyonovu igru ove sezone da začuđujuće zvuči kako će u aprilu napuniti 20 godina".

Tim je riječima službena stranica Evropske nogometne federacije (UEFA) započela tekst o našem reprezentativcu koji sve dojmljivije igra u dresu trofejnog francuskog kluba. I to na mjestu velikog Juninha Pernambucana koji je prošlog ljeta napustio klub s Gerlanda.

"Tinejdžerov pogodak za izjednačenje protiv Real Madrida u osmini finala Lige prvaka osigurao je Lyonu četvrtfinale i dokazao da je Pjanić čovjek za velike stvari. Ujedno se brojem pogodaka, a bio mu je to četvrti gol, izjednačio s Lionelom Messijem i Wayneom Rooneyjem", dodaje se misleći na utakmice Lige prvaka.

"Nakon tihog početka pod Juninhovim vodstvom, Pjanić je uzletio. 'Šegrt' se dokazuje jednako ubojitim kao i njegov učitelj kada su u pitanju slobodni udarci, a njegov osjećaj za gol nadopunjen je sjajnim dodirom i vizijom. Rođen u Zvorniku, a odrastao u Luksemburgu, Pjanić je 14 puta nastupio za domovinu", piše UEFA.com.

"Od mladosti, otprilike od desete godine, počeo sam pratiti Ligu prvaka. No, u toj dobi niko ne može garantirati da ćete uspjeti. Meni je oduvijek bio san igrati poput idola Zidanea i nositi dres Reala. Od tih dana nisam propustio nijednu utakmicu. Zbog Zidanea Real mi je i dalje omiljeni klub, on je razlog što nisam propuštao utakmice i što mi je gotovo obaveza bila igrati nogomet", ističe Pjanić i dodaje:

"Tokom predsezone nazvao sam Juninha i zatražio dozvolu da odjenem dres s njegovim brojem. Kazao mi je da se ne brinem i da na sebe ne stavljam preveliki pritisak. Jun je ovdje napravio neke sjajne stvari. Volim ga i volim njegov broj", još je jednom objasnio "osmicu" na leđima Pjanić.

"Fizički nisam na tom nivou, meni je 19 godina i igram s igračima koji su šest, sedam godina stariji od mene. Njihova je fizička sprema veća od moje, treba mi napredak, a do njega mogu doći samo radom. Gubljenje vremena nije ono što želite, meni treba utakmica kako bih pokazao kvalitet, pobjeđivao i pomagao ekipi", dodao je Pjanić, o kojem su se pohvalno izrazili bivši i aktuelni trener.

Tako je Metzov Yvon Pouliquen rekao:

"On drugima olakšava igru. Kada je lopta u njegovim nogama, vrijeme staje".

"Ima viziju i tehniku koja je prati. S 19 godina ima i sjajan stav, brine o svemu, željan je učenja i ambiciozan", dodao je Lyonov Claude Puel.