Legenda Liverpoola
73

Schmeichel otkrio ko je jedini igrač kojeg se Ferguson bojao u Premiershipu

H. H.
Ferguson je osmislio poseban plan za McManamana u finalu FA kupa 1996. godine (Foto: Twitter)
Ferguson je osmislio poseban plan za McManamana u finalu FA kupa 1996. godine (Foto: Twitter)
Legendarni golman Manchester Uniteda Peter Schmeichel otkrio je da je Sir Alex Ferguson bio apsolutno "prestravljen" Steveom McManamanom i da se uvijek pribojavao njega u duelima s Liverpoolom.

Crveni đavoli su obično uspješno izlazili na kraj sa Redsima tokom Fergusonove ere, jer je škotski stručnjak uvijek znao neutralizovati ključne igrače Liverpoola, ali McManaman je bio posebna prijetnja.

Toliko da je Škot osmislio poseban plan za McManamana u finalu FA kupa 1996. godine, kada je 19-godišnjeg Phila Nevillea stavio kao "flastera" na najboljeg igrača Redsa.

"Na neki način to nije bilo iznenađenje jer se Ferguson bojao McManamana", prisjeća se Schmeichel u svojoj autobiografiji "One".

"McManaman je bio jedini protivnički igrač na kojeg je obraćao pažnju u Premier ligi. Mislim, spomenuo bi Alana Shearera i druge glavne protivničke igrače u timskim razgovorima, ali nikad sa strahom. Međutim, zbog McManamana se uvijek znojio. I, da budemo pošteni, Steve je bio fantastičan nogometaš. Fergie je uvijek mislio da ako neutralizuje McManamana, tako je zaustavio i Liverpool", kazao je legendarni danski golman.

Inače, u pomenutom meču United je na Wembleyju pobijedio 1:0, a jedini gol postigao je čuveni Eric Cantona.