Nogomet
36

Sarajevski derbi na datum koji Željezničar ne voli: Danas je 31. godina od "Videotona"

Piše: O. T.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Protiv Sarajeva za Evropu, protiv Videotona za finale. Isti datum, 24. april, ali razlika od 31 godinu. Željezničar će u 17 sati na Koševu igrati meč 26. kola BHT Premijer lige i tražit će pobjedu kako bi napravio korak bliže evropskim takmičenjima. Prije 31 godinu, na isti dan, Željezničar je igrao protiv Videotona za finale Kupa UEFA.

U prvom meču polufinala odigranom u Mađarskoj, "plava lokomotiva" sa Ivicom Osimom za kormilom, poražena je sa 3:1 od Videotona, kluba koji je u četvrtfinalu ostavio veliki Manchester United.

Željezničar je trebao senzaciju koja bi ga odvela u finale gdje će ga čekati Real Madrid ili Inter koji su tog 24. aprila, svoj uzvratni meč počeli nešto kasnije.

Plavi su na Grbavici u 75. minuti mali 2:0 na semaforu (strijelci Bahtić u 5 i Ćurić u 75 minuti). Vrijeme je isticalo i čekao se zvižduk koji će zapečatiti plasman u finale. Ali, ne. Ukazao se Cuhai. Iz drugog plana, iz ničega, pojavio se i pogodio u 88 minuti. Od tada do danas, i nadalje, taj će trenutak ostati kao jedan od najbolnijih u historiji Željezničara.

Videoton je prošao u finale i nakon dvomeča sa ukupnih 3:1 izgubio od velikog Real Madrida, nesuđenog protivnika kluba sa Grbavice.

Danas, na isti dan, na Koševu Željezničar igra protiv Sarajeva u utakmici koja mnogo utječe na plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu naredne sezone. Sarajevo je treće sa 51 bodom, Željezničar je peti sa 49 bodova koliko ima i četvrtoplasirani Široki Brijeg. Hoće li Plavi konačno po nečemu dobro pamtiti 24. april?