Nogomet
16

Sarajevo, Željezničar i Olimpic i dalje plaćaju usluge policije, čeka se reakcija vlasti

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevski premijerligaši FK Željezničar, FK Sarajevo i FK Olimpic i dalje plaćaju usluge MUP-u Kantona Sarajevo za osigravanje utakmica. Čelnici pomenutih klubova žele potpuno ukidanje plaćanja usluga policijskih klubova, jer se one ne plaćaju u drugim kantonima.

MUP KS je u posljednje vrijeme snizio cijene svojih usluga, ali to nije ono što može zadovoljiti premijerligaše. Troškovi su i dalje previsoki i nemoguće ih je pokriti.

"Uputio sam dopis premijeru Kantona Sarajevo, ali odgovora još uvijek nema. Policija i dalje fakturiše svoje usluge koje mi plaćamo. Cijene su nešto snižene, ali nam to ne ide u prilog. Odigrali smo dvije utakmice, koje smo platili policiji, baš kao što su učinili Sarajevo i Olimpic. Prvu utakmicu smo platili 8.950, a drugu 5.960 KM. Imali smo isti broj gledalaca i broj prisutnih policajaca, a korigovanjem cijena smo uštedjeli 3.000 KM. Šta će biti za utakmicu u srijedu ne znam. Rekli su da će ponovo korigovati cijene, ali nama to ne ide u prilog. Mi tražimo da se ta usluga ne plaća, kao što je slučaj u ostalim kantonima. Mi imamo podršku Policijske uprave Novo Sarajevo, ali je problem do ministarstva", izjavio je za portal Klix.ba direktor FK Željezničar Mirsad Šiljak.

Mirsad Šiljak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirsad Šiljak (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Klub sa Grbavice ne namjerava odustati od svojih zahtjeva, kao ni FK Sarajevo i FK Olimpic.

"Kontaktirat ću Sarajevo i Olimpic ponovo, jer naša tri kluba nisu naišla na podršku osim ta dva sastanka u kantonu, ali se ništa nije riješilo. Pratim zbivanja na skupštini i znam da naš prigovor nije bio predmet razmatranja. Ako se donese odluka da i dalje plaćamo usluge policije, onda ne znam šta ćemo učiniti, uprava kluba će odlučiti. Ne možemo podnijeti troškove policije, zaštitara, organizacije utakmice, vatrogasaca i hitne pomoći. Malo pomalo, skupi se", završio je Šiljak.

Podsjetimo, MUP KS je tužio Željezničar, Sarajevo i Olimpic zbog dugova za osiguravanje utakmica. Od Željezničara je potraživao 430.000, od Sarajeva 310.00, a od Olimpica blizu 120.000 KM.