Nogomet
232

Sarajevo - Željezničar, derbi koji umire?

Anadolija
Sinoćnji derbi me razočarao. Bio je neinteresantan. Vrlo malo same igre, vrlo dosadno. Samo na trenutke bilo je uzbuđenje, ovim riječima Predrag Pašić, nekada slavni fudbaler Sarajeva prokomentirao je za agenciju Anadolija 102. vječiti  bh. derbi u kojem je njegov bivši klub na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo" remizirao u meču bez golova sa svojim najvećim rivalom, Željezničarom.  

Bio je to deveti prvenstveni duel Sarajeva i Željezničara koji je u posljednjih 10 godina završen najnepopularnijim rezultatom 0:0, od ukupno odigranog 21 susreta za bodove.  

"Donekle je i ugrožen kult samog sarajevskog derbija, što je posljedica ugroženog kompletnog fudbala u granicama BiH. Nema kvaliteta, jer niko od igrača koji su sinoć nastupili u derbiju ne može igrati u reprezentaciji BiH. To dovoljno govori o kvalitetu fudbalera u oba kluba. Ranije, nas trojica iz Sarajeva i tri igrača Želje igrali bi za reprezentaciju Jugoslavije, te je i logično da su derbiji bili kvalitetniji i puno zanimljiviji, kao i da ih je pratio veliki broj navijača što posljednjih godina nije slučaj", rekao je Pašić.

I struktura navijača, veli, danas je drugačija nego u ono vrijeme, od prije 20 ili 30 godina.

"Na utakmice Sarajeva i Željezničara tada su dolazi i djeca i žene, osobe od 9 do 99 godina, dok su danas uglavnom mladi navijači, starosne dobi između 15 i 30 godina. Među njima je dosta mladačkog buntovništva, više mržnje nego ljubavi, demonstracije frustracija, koji su odraz stanja u državi."

Uzrok sve lošijih derbija vječitih sarajevskih rivala Pašić vidi i u činjenici da su u sastavima oba kluba i sinoć rijetki igrači bili iz vlastitih omladinskih pogona, odnosno da na terenu nije bio dovoljan broj "sarajevske djece". Takvi igrači nisu, očito, previše motivirani da u gradskom derbiju daju sve od sebe.

"Rijetki su igrači i Sarajeva i Želje koji mogu svojom dušom i srcem osjetiti naš vječiti sarajevski, to jeste bh. derbi. U Sarajevu i Željezničaru danas je puno igrača sa strane. Normalno je da fudbaleri iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije ne mogu osjećati ono što Sarajlije osjećaju za derbi. Njima derbi  ne znači koliko i nama", mišljenja je Pašić.

I Hadis Zubanović, strijelac jednog od najvažnijih golova u šezdesetogodišnjoj historiji okršaja Sarajeva i Željezničara, kada je 5. juna 1998. godine pogotkom u 90. minutu finala play – offa (1:0) Želji donio prvu poslijeratnu titulu državnog prvaka, nije bio zadovoljan sinoćnjim derbijem.   

"Neočekivano malo ljudi na derbiju. Šta je uzrok? Izbjegavam da kritikujem, i da pričam u stilu da je bilo super samo kada  sam ja igrao. Jednostavno, fudbal je odraz stanja u društvu. Cjelokupna situacija preslikana je i na fudbal. Eto, u tome svemu možemo tražiti opravdanje i za loš derbi, sinoćnji i nekoliko posljednjih", ističe Zubanović za agenciju Anadolija, pojasnivši: "Jasno je svima da su sinoć izostali golovi i lijepe akcije. Da li tome kumovao sudija Vladimir Bjelica, koji je puno sjeckao igru i nije pustio da se razvija? Nezahvalno je pričati o derbiju nekome kao što sam ja, osobi koja je živjela i danas indirektno živi od fudbala. Igrači i Želje i Sarajeva se trude i rade koliko je u njihovim mogućnostima. Težina derbija zaveže noge ljudima, pa na terenu ne urade ono što očekujemo od njih i što mogu."  

Do prije 10 godina porazno je bilo ako bi vječiti bh. derbi gledalo manje od 20.000 gledalaca, a posljednjih godina prosjek je 10.000 posjetilaca.

U posljednjem desetljeću u Premijer ligi BiH Sarajevo je pet puta pobijedilo Željezničar, dok je tim sa Grbavice slavio u četiri meča, a 12 susreta završeno je remijem (gol razlika 12:12). Trijumf najvećim rezultatom u posljednjih 120 mjeseci zabilježio je Željezničar. U devetom danu maja 2009. godine na stadionu "Grbavica" rezultatom 2:0 "plavi" su izašli kao slavljenik iz "utakmice svih utakmica", barem na papiru, za bosanskohercegovačke klupske prilike, utvrđeno je analizom agencije Anadolija.   

Statistiku u posljednjem desetljeću popravili su Kup ogledi u kojima je Željo dva puta eliminirao Sarajevo, a ekipa sa Koševa jednom nastavila najmasovnije takmičenje nakon što joj je žrijeb dodijelio vječitog gradskog rivala. U šest utakmica Kupa BiH Željo i Sarajevo su po dva puta pobijedila, a u njihova dva duela nije bilo pobjednika (gol razlika 10:9 u korist Željezničara).

U Kupu BiH ljubitelji "bordo" i "plavih" fudbalera iz bh. prijestolnice mogli su uživati u njihovim međusobnim susretima koji su završavali i rezultatima 4:2, 3:2, 3:0, 3:1… Upravo, Kup utakmice najveći su argument optimista, koji su i nakon sinoćnjeg meča tvrdili da je "sarajevski derbi bio i ostao jedna od najvećih utakmica na prostoru Balkana".  

U dosadašnjih 120 međusobnih prvenstvenih i kup utakmica Sarajevo i Željezničar zabilježili su po 38 pobjeda, a 44 meča završena su neriješenim rezultatima. Gol razlika blago je na strani Željezničara - 152:150.