Za prvo mjesto na tabeli
1

FOTO+VIDEO / Sarajevo pobijedilo u 100. vječitom derbiju

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Fudbaleri Sarajeva pobijedili su Željezničar u 100. vječitom derbiju igranom u okviru 12. kola Premijer lige BiH i tako zadržali prvo mjesto na tabeli. Utakmica je odigrana u prelijepom ambijentu pred gotovo punim stadionom Asim Ferhatović Hase.

Prvo poluvrijeme proteklo je u dosta dobroj i dinamičnoj igri sa nekoliko prilika na obje strane. Prvu ozbiljniju šansu za Sarajevo imao je Dupovac nakon kornera u 11. minuti, a pet minuta kasnije još izgledniju poziciju imao je Torlak, također nakon kornera, no rezultat se nije promijenio.

U 24. minuti dobro je šutirao Husejinović sa 25 metara, ali je lopta otišla pored gola. Šest minuta kasnije Željezničar je imao prvu ozbiljniju priliku, ali na ubacivanje Selimovića zakasnio je Adilović. Emir Hadžić se našao u izglednoj šansi u 31. minuti, ali ni nakon njegovog udarca iz 16-erca Sarajevo ne dolazi do vodstva. Dvije minute poslije dobro je šutirao igrač gostiju Stanić, no bez rezultata.

Svraka imao šansu poluvremena

Prvi dio igre produžen je šest minuta, prvenstveno jer su navijači upriličili veću bakljadu na početku susreta. Već u prvoj minuti sudijske nadoknade Željezničar je imao najbolju priliku do tog trenutka na utakmici. Adilović je dodao loptu do Svrake, ali ju je on promašio u petercu pred praznim golom.

Prvo poluvrijeme obilježila je i velika borbenost na obje strane, te je glavni sudija Elmir Pilav podijelio šest žutih kartona, četiri domaćinima, a dva gostima.

U drugom poluvremenu nastavilo se u sličnom ritmu, no njegovih prvih 15-ak minuta nije donijelo izglednije prilike. Trener Sarajeva Jović je u 57. minuti bio prisiljen zamijeniti Beloševića, koji je dobio udarac i nije mogao nastaviti igrati. Umjesto njega u igru je ušao Nuhanović. U 60. minuti sviran je slobodan udarac za Sarajevo na 25 metara od gola Željezničara. Susret je u tim trenucima ponovo bio nakratko prekinut na nekoliko minuta zbog bakljade. A, onda je Sjever proključao. Husejinović je iz slobodnjaka pogodio prečku, lopta se odbila od golmana Antolovića, a Nuhanović glavom pogađa za 1:0.

U 71. minuti Željezničar je imao sjajnu priliku, ali dobar pas Jamaka nije najbolje prihvatio Selimović, nakon čega je Zeba šutirao visoko iznad gola. Tri minute kasnije sviran je slobodan udarac za Željezničar na 25 metara od gola Bandovića. Bogićević je dobro šutirao, ali je Bandović uhvatio loptu.

Pobjeda za vrh tabele

U 77. minuti mijenjao je Amar Osim, Bešlija je ušao u igru umjesto Jamaka. Samo minut kasnije, nakon odličnog prodora Kvesića, Bešlija nije iskoristio stopostotnu šansu. U 80. minuti Željezničar je opet imao izglednu situaciju, ali je na kraju Svraka šutirao visoko iznad gola. Uzvratio je sjajno raspoloženi Nuhanović, koji je u 81. vrlo dobro šutirao, a Antolović izbio loptu u korner.

Drugo poluvrijeme produženo je čak osam minuta. U 92. minuti umjesto Husejinovića ušao je Ademović, nakon čega je mijenjao i Osim te je umjesto Selimovića na teren ušao Hodžić. U samom finišu Krpić je zamijenio Hadžića u redovima domaćina. Sudijsku nadoknadu vremena Željezničar, međutim, nije uspio iskoristiti te su igrači bordo tima došli do vrlo važna tri boda, koja su utoliko značajnija što su izborena u susretu sa najboljim rivalom.

Ovom pobjedom Sarajevo je zadržalo prvo mjesto na tabeli sa 29 bodova, ispred Željezničara koji na drugom mjestu ima tri boda manje. S pravom se može reći kako je ovaj derbi jedan od najkvalitetnijih koje smo imali priliku gledati u posljednjih nekoliko godina i sasvim sigurno je opravdao svoj epitet.