Nogomet
942

Sarajevo novi prvak BiH, Željezničaru samo bod na Bilinom polju

Sarajevo - Sloboda (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Fudbalski klub Sarajevo novi je šampion Bosne i Hercegovine. Bordo tim je u posljednjem kolu ostvario trijumf nad Slobodom rezultatom 3:1 što je bilo dovoljno za drugi naslov prvaka BiH od kad se Premijer liga igra na teritoriju cijele BiH.

Drugo mjesto osvojio je Željezničar koji je sezonu zaključio remijem protiv Čelika na gostujućem terenu. Ovaj meč okončan je rezultatom 1:1.

Sarajevo – Sloboda 3:1

Na prvo uzbuđenje na Koševu čekalo se nešto više od dvije minute kada je na povratnu loptu Leona Benke preko gola šutirao Miloš Stojčev. Koševski stadion eksplodirao je u 12. minuti, Cimirot je odličnim pasom u gol šansu gurnuo Leona Benku, a hrvatski internacionalac rutinski pogodio gol Slobode.

Uraganski napadi motivisanih fudbalera Sarajeva urodili su plodom u 17. minuti kada je na semaforu stajalo već 2:0. Cimirot je nesebično dodao do Velkoskog, a makedonski internacionalac loptu zakucao u mrežu Slobode.

U 27. minuti Stojčev topovskim udarcem sa dvadeset metara pogađa stativu. Lopta se potom odbila do Puzigaće čiji je pogodak poništen zbog nedozvoljene pozicije.

Tri minute kasnije gosti se vraćaju u meč pogotkom Zajka Zebe. Ponajbolji igrač Tuzlaka oslobodio se dvojice čuvara, te loptu lijevom nogom poslao u suprotni ugao gola Mateja Delača.

Deset minuta prije kraja prvog poluvremena Dženan Uščuplić je bio primoran izvršiti prvu izmjenu kada je povrijeđenog Gojka Cimirota zamijenio Nemanja Bilbija. Upravo je Bilbija odličnim udarcem sa tridesetak metara namučio Kenana Pirića u 40. minuti.

U nastavku susreta domaći tim postiže treći pogodak. Strijelac gola koji je značio osvajanje titule bio je Nemanja Bilbija.

Čelik – Željezničar 1:1

Nezanimljivih uvodnih dset minuta dalekometnim pokušajem u devetoj minuti tek da razbije monotoniju zaključio je Haris Hećo. Tri minute kasnije uzvratio je Zoran Kokot. U 22. minuti glavom je pokušao Dženis Beganović čiji je udarac bez problema odbranio Adi Adilović. U 30. minuti Zoran Kokot pogađa stativu. Dvije minute kasnije Željezničar pogotkom Dženisa Beganovića dolazi u vodstvo. Radost nije dugo trajala s obzirom da je u 35. minuti pogodak za izjednačenje rezultata postigao Asim Zec. Mogao je Zec par minuta kasnije pogoditi po drugi put, dok je Čelik u finišu imao dosta sreće kada se u dorboj prilici našao Riad Bajić.

Rezultati:

Sarajevo – Sloboda 3:1 Čelik – Željezničar 1:1

Tabela:

Tabela:

  1. Sarajevo 66
  2. Željezničar 63
  3. Zrinjski 59
  4. Široki Brijeg 56
  5. Borac 49
  6. Olimpic 46
  7. Čelik 41
  8. Sloboda 40
  9. Velež 38
  10. Travnik 31
  11. Radnik 31
  12. Slavija 28
  13. Drina 27
  14. NK Vitez 26
  15. Mladost 26
  16. Zvijezda 25