Bh. nogometašice optimistične
0

Samira Hurem: Idemo na pobjedu protiv Grčke i Makedonije

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U četvrtak je u prostorijama NSBiH održana konferencija za medije uoči dvije predstojeće kvalifikacijske utakmice za odlazak na Evropsko prvenstvo u Švedskoj 2013. godine, koje bh. nogometašice igraju protiv Grčke i Makedonije.

Ženska nogometna reprezentacija BiH se okupila u hotelu Hungaria u srijedu, a igračice treniraju na stadionu Igmana na Ilidži te na stadionu Asim Ferhatović Hase. Dva treninga su već odrađena, a do utakmice s Grčkom planirana su još dva. Selektorica Samira Hurem je za susrete sa Grčkom i Makedonijom pozvala 23 igračice.

Golmani: Almina Hodžić, Merima Pašalić, Envera Hasanbegović Odbrana: Marijana Jevtić, Nikolina Dijaković, Spomenka Manigoda, Anđela Šešlija, Amira Spahić, Mersiha Aščerić, Milena Nikolić, Azra Hamzić. Vezni red: Aida Džemidžić, Amela Fetahović, Alisa Spahić, Aoda Hadžić. Almira Spahić, Tatjana Stanić, Slađana Mičić. Napad: Lidija Kuliš, Amela Kršo, Moira Murić, Nejra Šabić, Maksida Islamović.

Susret s Grčkom je na rasporedu 15., a sa Makedonijom 19. septembra na stadionu Asim Ferhatović Hase od 17 sati. Huremova je zadovoljna pripremama, ali ne i zdravstvenim stanjem igračica iz reprezentacije koju čini večina članica ŽNK SFK 2000, kluba koji se plasirao u šesnaestinu finala ženske Lige prvaka.

"Igračice su poprilično umorne nakon iscrpljujućih utakmica u Ligi prvaka gdje smo ostvarili veliki uspjeh plasmanom u šesnaestinu finala. Zabrinuta sam jer nisam sigurna koliko su djevojke sposobne izdržati nove napore. Ipak, one imaju veliku želju i motiv, te se nadam da ćemo slaviti u oba predstojeća susreta", izjavila je selektorica Hurem.

Novinarima se obratila i bh. reprezentativka Alisa Spahić, koja je najavila osvajanje punog plijena protiv Grčke i Makedonije.

"U prvim utakmicama smo savladali obje reprezentacije, tako da ne bi trebalo biti problema. Želimo osvojiti svih šest bodova i tako završiti kvalifikacije", rekla je Spahićeva.

Milena Nikolić je također uvjerena u pobjedu.

"Uprkos umoru smatram da imamo kvalitet da ostvarimo pobjede protiv Grčke i Makedonije. Mogu obećati da ćemo dati sve od sebe kako bi se to ostvarilo", poručila je Nikolićeva.

FIFA je obećala sredstva koja će pomoći u popularizaciji ženskog nogometa. Uslov je bio ujedinjenje liga u BiH, no do toga nije došlo. Popularizaciju otežava i nezainteresiranost TV emitera.

"Mi koji se bavimo ovim sportom nemamo ništa protiv ujedinjenja liga, ali to očigledno ne odgovara ljudima na višim nivoima. Sve je to politika. Ipak, FIFA na neki način pomaže, kao i NSBiH. To je veoma korisno, a tome svjedoče i rezultati ŽNK SFK 2000 koji se plasirao u šesnaestinu finala Lige prvaka. Također, reprezentacija je ostvarila najbolji plasman u proteklih 12 godina. Šteta je što niko ne prenosi naše utakmice", dodala je Huremova.

Selektorica ženske reprezentacije BiH je zadovoljna uspjehom svog tima, te je najavila bolje razultate na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Ona tvrdi da je reprezentacija kvalitetna, ali da je problem svakako mali broj igračica. Mnoge djevojke koje se bave nogometom u inostranstvu, a porijeklom su iz BiH, uglavnom igraju za reprezentacije zemalja u kojim se nalaze. Broj kvalitetnih igračica koje bi mogle nastupati za naš državni tim se namjerava povećati planiranim skautingom.

Plasman na EP ostvaruje prvoplasirana ekipa, dok drugoplasirana ide u baraž. Bh. ženska reprezentacija će kvalifikacije završiti na 4. mjestu Grupe 1.

Grupa 1, kvalifikacije za EP u Švedskoj 2013. godine:

1.Italija 24 2.Rusija 18 3.Poljska 16 4.BiH 6 5.Grčka 3

6.Makedonija 2