Bundesliga
0

Salihović peti na listi najaktivnijih, Džeko najizdržljivijih

Totalsport
Njemački sportski tjednik Sport Bild nastavlja izlistavati statistički najučinkovitije nogometaše bundesligaške godine (cijela 2010.) po statističkim pokazateljima.

Na red su došli igrači u kategoriji "industrijskih", što podrazumijeva najaktivnije igrače, koji najviše sudjeluju u igri i imaju najviše kontakata s loptom. Prvi je po tom parametru Bayernov veznjak Bastian Schweinsteiger s 2914 kontakata. Slijedi ga klupski saigrač Philipp Lahm (2.841), dok je na petom mjestu Hoffenheimov bh. reprezentativac Sejad Salihović s 2.297 kontakata.

Kad su u pitanju najizdržljiviji igrači, koji su na travnjaku proveli najviše minuta, Bayernov Philipp Lahm je na prvom mjestu s 3.060 minuta, što znači da je od početka do kraja odigrao sve 34 bundesligaške utakmice u 2010. godini. Prvo mjesto s njim dijele golmani Manuel Neuer (Schalke) i Florian Fromlowitz (Hannover), te makedonski stoper Mainza Nikolče Noveski.

Naš reprezentativac i napadač Wolfsburga Edin Džeko u 34 je ovosezonske utakmice izgubio samo 12 minuta, te je na petom mjestu s 3.048 minuta, što je za napadača apsolutno impresivna brojka. Trener Steve McClaren ove ga je sezone vadio iz igre u dvoboju 10. kola protiv Stuttgarta (u 80.minuti) odnosno u srazu 15. kola protiv Werdera (88. minuta).

Popisao je Sport Bild i najuspješnije mlade strijelce u 2010. godini. Najbolje kotira Thomas Müller (21), najbolji strijelac i najbolji mladi igrač Svjetskog prvenstva, koji je tokom godine skupio 12 bundesligaških golova. Sedmi na toj listi, koja uključuje igrače do 23 godine starosti, hrvatski je veznjak Schalkea Ivan Rakitić (22), koji je u 2010. bio strijelac sedam puta.