Nogomet
47

Safet Sušić za Klix.ba: Sanjin Prcić će dobiti poziv, Lihtenštajn smo odabrali zbog sujevjerja

Piše: Nedžad Jamaković
Safet Sušić (Foto: EPA)
Safet Sušić (Foto: EPA)
Selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić 20. augusta će objaviti spisak 22-23 igrača na koje računa za predstojeće mečeve koje će naša selekcija igrati u septembru.

Prvi, prijateljski, meč Zmajevi će igrati u Tuzli protiv selekcije Lihtenštajna 4. septembra, a pet dana poslije na Bilinom Polju u Zenici će ugostiti Kipar u 1. kolu kvalifikacija za Euro 2016. u Francuskoj.

"U vrijeme kada je dogovaran prijateljski meč nisam imao riješenu situaciju vezanu za produženje ugovora, tako da sam to prepustio Savezu. Onda su oni odabrali Lihtenštajn, možda malo i iz sujevjerja, jer smo prošle kvalifikacije počeli pobjedom protiv njih", rekao je raspoloženi Pape kroz smijeh na početku razgovora za Klix.ba.

Dodaje kako će protiv Lihtenštajna dati šansu novim igračima koje želi probati u ekipi. Kada je riječ o Kipru, Sušić ističe da su oni poprilično nepoznanica, ali da Zmajevi ne bi trebali imati većih problema sa njima.

Ozbiljno i odgovorno protiv Kipra

"Ništa mi ne znače kasete sa utakmica koje su igrali prije 5-6 mjeseci, jer će protiv nas možda izaći sasvim novi tim. Ipak, iako su nepoznanica za nas, mi ne bismo trebali imati većih problema sa njima, naravno uz ozbiljan i odgovoran pristup utakmici. Autsajdera više nema, a Kipar svoje mečeve ne gubi visokom razlikom, što govori da i oni posjeduju određeni kvalitet, koji se ne smije podcijeniti", naveo je selektor Zmajeva.

Zadovoljan je Pape zbog činjenice da je nekoliko naših reprezentativaca promijenilo sredinu, odnosno prešli su u bolje klubove.

"Dobra je stvar za Bešića što je iz Ferencvaroša otišao u Everton, a to je naravno dobro i za reprezentaciju. Njegov transfer najbolje govori šta znači odigrati dobro nekoliko utakmica u reprezentaciji. Zadovoljan sam, jer u Evertonu ima priliku da još napreduje, a on još ni izbliza nije pokazao ono što može", ističe.

Osvrnuo se i na odlazak Izeta Hajrovića u Werder.

"Galatasaray je također veliki klub, a u Werderu će Hajroviću biti veoma bitno da se nametne i igra, kako bi imao mogućnost da dobije više prostora i u reprezentaciji. Naravno, to važi za sve igrače, bit će vrlo bitno da igraju u svojim klubovima, a ako budu na klupi, tada eventualno i kod mene mogu očekivati klupu", kazao je naš sagovornik.

Iako Ervina Zukanovića nije bilo na SP-u u Brazilu, zbog poznatog problema sa vizom za SAD, Sušić će računati na ovog pouzdanog igrača koji je u međuvremenu potpisao za Chievo.

"Ne odričem se nijednog igrača, pa tako ni Zukanovića. Talijanska liga je veoma kvalitetna, a na njemu je da što više igra", navodi Sušić.

Tino Sušić iz Hajduka u Veronu

Put Italije će najvjerovanije i Tino-Sven Sušić, koji bi u narednim danima trebao potpisati sa gradskim rivalom Chieva, ekipom Verone.

"Razgovarao sam sa Tinom i taj je transfer vrlo izgledan i trebao bi biti realizovan u narednim danima. Njemu se nije žurilo iz Hajduka, gdje mu je bilo dobro, ali je splitski klub u takvoj situaciji da moraju prodati najbolje igrače. Tako bi i Vršajević najvjerovatnije trebao preći u neki turski klub", najavljuje selektor.

Na spisku za utakmice reprezentacije u septembru, ističe Sušić, vjerovatno će se naći i Sanjin Prcić, novi igrač Rennesa.

"Htio sam prije nekoliko dana gledati meč Sochauxa i Orleansa, međutim, Prcić je dva-tri dana prije te utakmice prešao iz Sochauxa u Rennes. Dobro je da je ostao u prvoj francuskoj ligi, a Rennes je i bolji klub. Svakako računam na njega i on će najvjerovatnije dobiti poziv za okupljanje u septembru", najavio je Sušić.

Kada je riječ o našem napadaču Edinu Džeki, Sušić kaže da je bilo sasvim logično da on produži ugovor sa Cityjem, što se ovih dana i desilo.

"Džeko je imao odličnu prošlu sezonu i jedan je od najzaslužnijih za to što je City došao do titule engleskog prvaka. Stoga je bilo sasvim logično očekivati da klub produži ugovor sa njim. Vrlo je bitno za svakog igrača da ima jasnu i riješenu situaciju", naveo je.

Napise njemačkih medija o tome da Bayer više neće računati na kapitena bh. reprezentacije Emira Spahića Sušić nije želio posebno komentarisati.

"Još je rano bilo šta govoriti dok ne počne prvenstvo. Zna se desiti da neki igrači nisu u kombinacijama za neke prijateljske mečeve tokom priprema, ali kasnije imaju bitnu ulogu u sezoni", istakao je Sušić.

Prokomentarisao je i gol koji je Miralem Pjanić prije nekoliko dana postigao velikom Manchester Unitedu.

"Nije mala stvar dati onakav gol velikom Unitedu. Teško je i dobaciti do gola sa 60 metara, a Pjanić je, eto, postigao gol i to Manchesteru. Takav je Pjanić, navikao je on nas na takve spektakle, veliki je to igrač", ocijenio je Pape.

BiH i Belgija favoriti grupe B

Naglašava da će pripreme za mečeve protiv Lihtenštajna i Kipra početi 1. septembra.

"Ja ću već sljedeće sedmice doći u Sarajevo. Međutim, pripreme nisu mogle ranije početi, jer klubovi ne bi pustili igrače. Što se tiče priprema, ja ću sljedeće sedmice posjetiti trening centar u Zenici kako bih vidio imamo li sve potrebne uslove da se tu pripremamo. Tako ću do objavljivanja spiska znati mjesto gdje ćemo se pripremati", zaključio je Sušić.

Kada je riječ o našoj kvalifikacionoj grupi za Euro 2016. Pape ističe da su uz nas glavni favoriti za plasman reprezentativci Belgije.

"Naš je cilj jasan, a to su prva dva mjesta u grupi koja vode na Euro. Naravno, i ostale će ekipe, možda s izuzetkom Andore, tražiti svoju šansu", mišljenja je selektor Sušić.

U našoj grupi B su selekcije Belgije, Velsa, Kipra, Izraela i Andore.