Nogomet
211

Sabahudin Topalbećirević: Večeras će nas cijeli svijet upoznati i to na pravi način

Klix.ba
Bilino Polje ili Zmajevo gnijezdo za sve selekcije koje su snage odmjerile sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine u Zenici ulijevalo je strah, jer ovdje navijanje ne prestaje 90 minuta.

Poznati sportski komentator Sabahudin Topalbećirević našu reprezentaciju prati 21 godinu, a najemotivnije trenutke doživio je upravo izvještavajući s Bilinog Polja.

Svoje dugogodišnje iskustvo ispričao je u dokumentarcu Al Jazeera Balkan "Naša brazilska priča", koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Historija je ispisana upravo na Bilinom Polju, stadionu na kojem su odigrane sve velike i odlučujuće utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine do plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Popularni Baho je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je Bilino Polje uvijek bilo toplo za domaće, a pakleno za goste.

"Sjećam se na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Nurnbergu kada sam upoznao jednog belgijskog novinara i kada sam mu rekao da sam iz Bosne, on se sav stresao i tada je rekao da mu je bilo nevjerovatno na Bilinom Polju. Meni je najdraža bila ona utakmica protiv Norveške i komentar 'Evo noći, evo ludila'. Svakako, tu je i utakmica sa Špancima kada smo igrali 1:1, kada je Bolić dao gol i kada sam prokomentarisao da smo kaznili Špance", kazao je Baho.

Topalbećirevića više nemamo priliku čuti kao komentatora utakmica, jer ga je život odveo u druge 'vode', ali nakon što je 21 godinu radio taj posao, odlazak reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo Bahi predstavlja sreću, ponos i oduševljenje.

"Žao mi je što ne prenosim utakmice reprezentacije. Svakodnevno dobijam na desetine, stotine poruka i pitanja zašto se ne vratim, ali ja se sada bavim drugim stvarima i radim za druge medije. Lijepo je vidjeti u Brazilu puno naših ljudi, zastave po cijelom gradu i znati da si među najboljima, a ne samo da se priča o ratu punih 20 godina", dodao je Topalbećirević.

Sva historija naše reprezentacije, svi usponi i padovi, predstavljeni su u dokumentarcu koji je Topalbečirević uradio za Al Jazeeru. Kako kaže, nakon premijernog emitovanja, brojni navijači su kraj dočekali u suzama.

"Kruna moje karijere je film 'Naša brazilska priča' koji sam uradio za Al Jazeeru i gdje su ljudi, kako čujem, nakon jučerašnje premijere na TV-u plakali. To je samo znak da sam napravio dobar film koji ostaje mnogim generacijama, da znaju kroz šta je sve prošla Bosna i Hercegovina dok nije uspjela da se plasira", izjavio je Topalbećirević za Klix.ba.

"Očekujem borbenu utakmicu jer mi imamo iskusnu reprezentaciju koja nema pardona i mislim da će nas cijeli svijet upoznati večeras i to na pravi način. Hajmo, Bosno! Ko ne skače mrzi Bosnu, hej, hej, hej!", poručio je Baho na kraju razgovora za Klix.ba.