Nogomet
26

Rutinske pobjede Širokog, Sarajeva i Zrinjskog, Velež razočarao

Piše: A. D.
Sloboda - Travnik (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Vodeći klubovi na tabeli Premijer lige BiH pobjedama su otvorili proljetni dio sezone.

Široki Brijeg je u Ugljeviku porazio bijeljnski Radnik rezultatom 2:1, dok je Sarajevo pred velikim brojem svojih navijača po dosta teškom terenu bilo bolje od Zvijezde u Gradačcu rezultatom 3:0.

Radnik – Široki Brijeg 1:2

Široki Brijeg nije na najbolji način otvorio meč protiv Radnika igran na neutralnom terenu u Ugljeviku. Fudbaleri Radnika su poveli u 13. minuti golom Galešića. Do odlaska na odmoru lider je uspio preokreniti rezultat, a pogotke su postigli Wagner Santos Lago i Ivan Peko u razmaku od svega deset minuta.

Zvijezda – Sarajevo 0:3

Sarajevo je na teškom terenu stadiona Banja Ilidža u Gradačcu upisalo trijumf nad Zvijezdom rezultatom 3:0. Gosti koji su imali veliku podršku svojih navijača do pobjede su došli golovima iz prekida. Prvo je na ubačaj iz slobodnog udarca pogodio Amer Bekić, da bi kasnije nakon kornera premijerligaški prvijenac za 0:2 postigao Leon Benko. Hrvatski internacionalac je svojim drugim pogotkom u nastavku postavio konačnih 0:3.

Drina – Velež 3:1

Razočarenje prvog proljetnog kola je tim Veleža. Rođeni su pomalo neočekivano potpisali poraz u Zvorniku od Drine rezultatom 3:1. Deset minuta pred kraj prvog poluvremena gosti su poveli golom Anela Hebibovića, da bi potom za preokret domaćih pogađali Nedeljković, i Filipović.

Zrinjski – Slavija 2:0

Rutinske pobjede na domaćem terenu ostvarili su Zrinjski i Sloboda. Aktualni prvak je Pod Bijelim brijegom porazio Slaviju rezultatom 2:0. Nedim Oglečevac je u prvom poluvremenu zatresao sopstvenu mrežu, da bi konačnih 2:0 u nastavku postavio rezervista Krešimir Kordić iz jedanaesterca. Domaći tim kraj susreta dočekao je sa deset igrača pošto je sredinom drugog poluvremena isključen Ivo Zlatić.

Sloboda – Travnik 4:0

Vedrije proljeće od jeseni najavili su fudbaleri Slobode porazivši na Tušnju tim Travnika rezultatom 4:0. Izabranici Husrefa Musemića poveli su golom Almira Bekića već u četvrtoj minuti. Na 2:0 povisio je novajlija Mersudin Ahmetović u 16. minuti. Treći i četvrti pogodak za Slobodu u nastavku je postigao Muhamed Mujić.

Vitez – Čelik 1:0

Komšijski derbi Viteza i Čelika pripao je domaćem timu minimalnim rezultatom. Jedini pogodak na utakmici postigao je novajlija Marko Basara u četvrtoj minuti drugog poluvremena.

Rezultati:

Drina – Velež 3:1 Vitez – Čelik 1:0 Radnik – Široki Brijeg 1:2 Sloboda – Travnik 4:0

Zrinjski – Slavija 2:0 Zvijezda – Sarajevo 0:3

Tabela:

  1. Široki Brijeg 37
  2. Sarajevo 35
  3. Zrinjski 34
  4. Željezničar 30
  5. Olimpic Sarajevo 28
  6. Borac Banja Luka 27
  7. Velež Mostar 23
  8. Slavija 19
  9. Drina Zvornik 17
  10. NK Vitez 17
  11. Sloboda 15
  12. Travnik 15
  13. Čelik Zenica 14
  14. Zvijezda Gradačac 13
  15. Radnik Bijeljina 10
  16. Mladost Velika Obarska 9