Zamjena za Beniteza
4

Rooney i Lampard kandidati za menadžera Evertona

D. B.
Wayne Rooney i Frank Lampard tokom igračke karijere (Foto: EPA-EFE)
Wayne Rooney i Frank Lampard tokom igračke karijere (Foto: EPA-EFE)
Nekada sjajni nogometaši, a danas treneri, Wayne Rooney i Frank Lampard, kandidati su za nasljednika Rafaela Beniteza u Evertonu.

Benitez više nije menadžer Evertona nakon što je dobio otkaz zbog loših rezultata, tako da klub s Goodison Parka traži zamjenu koja će donijeti bolje rezultate. Ekipa je nanizala 10 poraza u sezoni i nalazi se na 16. mjestu tabele, a osim toga ima i problema s povredama igrača.

Telegraph piše da će vlasnik Evertona Rahad Moshiri te predsjednik Bill Kenwright obaviti razgovore s Rooneyjem i Lampardom, koji su kandidati za novog menadžera.

Rooney je prve nogometne korake napravio u Evertonu, a vrhunac karijere je dostigao igrajući za Manchester United. Trenutno je menadžer Derby Countyja u Championshipu, a klub ima finansijskih problema i kaznu od minus 21 poena zbog kršenja pravila o profitabilnosti i održivosti.

Lampard je bez posla otkako je dobio otkaz u Chelseaju u januaru prošle godine. Bivši igrač Plavaca i reprezentativac Engleske se plasirao u Ligu prvaka u prvoj sezoni na Stamford Bridgeu nakon uspješno obavljenog posla na klupi Derbyja, a u prvi tim je promovisao nekoliko igrača poput Reecea Jamesa i Masona Mounta.

U međuvremenu će Everton voditi Duncan Ferguson, bivši napadač kluba koji ima funkciju privremenog menadžera.

Među kandidatima su se spominjali Jose Mouringo i VItor Pereira, ali i nekadašnji menadžer Evertona Roberto Martinez. Mourinho je navodno odbio napustiti Romu, dok reprezentacija Belgije ne želi dijeliti Martineza s Evertonom.