Klub u bankrotu
66

Rooney i Derby čine čuda u Engleskoj: Oduzeli im 21 bod, a oni nadomak sigurne zone

D. P.
Rooney je prihvatio delikatan posao (Foto: Twitter)
Rooney je prihvatio delikatan posao (Foto: Twitter)
Nogometaši Derby Countyja nastavili su prkositi svim očekivanjima i pobjedom nad Hullom došli su na samo četiri boda od sigurne zone u engleskom Championshipu.

Za one koji ne prate, tu ne bi trebalo biti ništa vrijedno spomena. Međutim, sve što su prošli čuveni Ovnovi u posljednjoj godini govori nam da je deveta pobjeda u sezoni ogroman uspjeh kluba.

Derby County je sezonu u drugom rangu engleskog nogometa počeo uz minus od 21 boda i šanse za opstanak u ligi bile su ravne minimumu, gotovo samo matematičke.

Ipak, ekipa na čelu s legendarnim Wayneom Rooneyjem nije tugovala, već se prihvatila posla i radi ga fantastično.

Uz devet pobjeda ove sezone, Derby ima i 12 remija i tako je došao do 18 bodova u sezoni, kada im je već oduzet 21 bod. Da nije bilo ogromnog minusa, Ovnovi bi bili na sredini tabele i sa samo šest bodova manje u odnosu na mjesta koja vode u play-off.

Da stvari budu impresivnije, zbog finansijskih problema i bankrota, na osnovu čega su im i oduzeti bodovi, igrački kadar sastavljen je od slobodnih igrača i nogometaša koji su stigli na posudbe.

No, to Rooneyju nije predstavljalo problem da napravi tim "ratnika" koji žele opstati i za koji navijaju svi neutralni fanovi u Championshipu. Do danas sve ide kako treba.

Opstanak u najjačoj drugoj ligi svijeta bio bi uspjeh vrijedan svake pohvale u okolnostima u kojima je Rooney radio sa svojim izabranicima. Sada su na svega četiri boda od Readinga, koji je u sigurnoj zoni.

Tabela Championshipa:

Standings provided by SofaScore LiveScore