U centru pažnje
16

Ronaldinhov sin skrivao identitet na probi, niko nije znao da mu je otac velikan

N. K.
Mendes i Ronaldinho (Foto: Twitter)
Mendes i Ronaldinho (Foto: Twitter)
Ronaldinhov sin je skrivao svoj identitet tokom probe, a saigrači i treneri nisu bili svjesni da je njegov otac jedan od najboljih nogometaša koji su ikad igrali.
Joao Mendes de Assis Moreira izgleda tačno poput svog oca koji je svojevremeno osvojio Zlatnu loptu, ali želio je kročiti vlastitim putem kada je kao 13-godišnjak stigao na probu u brazilski Cruzeiro.

Iako se za njega kaže da je šarmirao skaute, oni nisu imali pojma da je njegov legendarni otac nesumnjivo najbolji nogometni zabavljač ikada, piše Globo Esporte.

Niko nije znao njegovu porodičnu lozu jer Mendes nije želio da to ima uticaja na konačnu odluku.

Međutim, očito je ostavio veliki dojam jer ga je Cruzeiro doveo u omladinski pogon nakon što je njegova majka Janaina Natielle Mendes dala svoj pečat odobrenja.

Mendes je također proveo neko vrijeme u akademiji Ronaldinhovog bivšeg kluba Flamenga i igrao je mali nogomet za Vasco de Gamu.

Potpisao je šestogodišnji profesionalni ugovor sa Cruzeirom i postigao dva gola tokom turnira mladih u Kini.

Mendes je otišao nakon četiri sezone i bio je bez kluba gotovo godinu prije nego što je dobio probu u Barceloni, klubu s kojim se njegov otac najbolje povezuje.

U početku nije išlo baš glatko i 17-godišnjak se mučio tokom svog perioda igranja za Barceloninu ekipu do 19 godina.

Predsjednik Joan Laporta, koji ima sjajan odnos s Ronaldinhom, navodno je zatražio od klupskog stručnog štaba da produži njegovu probu kako bi dodatno provjerio igrača.

Mendes se potom počeo prilagođavati i pokazao je šta zna pa mu je Barcelona ponudila ugovor.

Roberto de Assis, njegov ujak i menadžer, bio je u kontaktu s Laportom sve vrijeme i kompletirao je transfer.

A Ronaldinho, koji je s Barcom osvojio Ligu prvaka 2006. te ostao ambasador kluba, potvrdio je tu vijest.

"Da, sada dolazi. Nikad nisam van kluba. Barcelona je dio života. Gdje god idem, nosim Barcelonu sa sobom. Dolaskom mog sina u Barcu bit ću prisutniji nego ikada", rekao je za RAC1.