I dalje u sjajnoj formi
28

Robben impresivno istrčao prvi maraton: Nije bilo zabavno, nego prava borba

D. B.
Nekadašnji nizozemski nogometaš Bayerna i Chelseaja Arjen Robben uspješno je istrčao svoj prvi maraton s impresivnim vremenom.

Tridesetosmogodišnji Robben je završio profesionalnu karijeru drugi put u julu nakon što je posljednje minute odigrao za svoj dječački klub Groningen. No, uprkos tome ostaje aktivan, a proteklog vikenda je učestvovao na Rotterdamskom maratonu. Godinama su fanovi nogometa uživali gladajući ga kako "šparta" po krilima, centrira pa i pogađa protivničke mreže, a njegova forma nikad nije bila upitna. Međutim, proteklog vikenda je imao drugačiji zadatak, morao je održavati mirniji tempo duži vremenski period.

Maraton je bio iscrpljujući, no Robben ga je završio za 3 sata, 13 minuta i 40 sekundi. Trčao je uz Erbena Wennemarsa, bivšeg nizozemskog brzoklizača koji je postavio tri svjetska rekorda tokom svoje karijere.

Nakon što je završio utrku s impresivnim vremenom, priznao je da itekako osjeća efekte napora.

"Nije bilo zabavno, zaista nije. Uspio sam, ali to je to. Često sam se mučio, bila je to prava borba. Publika mnogo pomaže, hvala svima na tome jer su mi pomogli da dođem do cilja. U početku sam bio preokupiran vremenom, ali nakon određenog vremena zaboravite na to. Kasnije je bilo cilj samo da preživim svoj prvi maraton. Naučite šta nešto takvo uradi vašem tijelu, ali sam uspio", izjavio je Robben.

On je jedan od najboljih nizozemskih nogometaša u historiji, a postigao je više od 200 golova u trofejnoj karijeri.